Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. szeptember 28-án halt meg André Kertész

"Mindent felülírt nála a kompozíció" (Fisli Éva történész-muzeológus)
Kertész André fotográfusi tevékenysége több mint fél évszázadot ölel fel, s egyike azoknak a külföldre származott magyar mestereknek, akiknek nevét minden fotográfiát kedvelő a 20. század legmeghatározóbb egyéniségei között tartja számon.

A művész fotográfussá formálódásának első évei Magyarországhoz kötődnek. Első felvételét 1912-ben készítette, majd az első világháború alatt a megszokott heroikus ábrázolósától eltérő, művészi képekben örökítette meg a katonaélet mindennapjait. 1925-ben érkezett Párizsba, ahol azonnal a Montparnasse pezsgő művészvilágába került.

 

Villa Villa Az Eiffel-torony árnyéka Az Eiffel-torony árnyéka Vízhordó lány Vízhordó lány Cirkusz Cirkusz  

 

Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, s két év múlva  már kiállítása nyílt az Au Sacre du Pritemps galériában, 1933-ban elkészült híres Distortions (Torzulások) című sorozata, majd 1934-ben megjelent első, Szajna partján, parkokban, utcákon tett kóborlásai során keletkezett, párizsi mindennapokat megörökítő képekből összeállított albuma, a Paris vu par André Kertész (Párizs, André Kertész szemével). A kor legjelentősebb illusztrált magazinjaiban, köztük a VU-ben jelentek meg a fényképei.

1936-ban az egyik legnagyobb hírügynökséggel, a Keystone-nal kötött szerződése New Yorkba szólította, de az együttműködés rövidnek bizonyult, s helyette Kertész olyan tekintélyes folyóiratoknak kezdett dolgozni, mint a House and Garden, a Harper's Bazaar és a Vogue. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1949-tól belsőépítészeti fényképezéssel foglalkozott. A Museum of Modern Art 1964-ben rendezett kiállítást a két éve visszavonult Kertész műveiből, amit további tárlatok követtek Tokióban, Stockholmban, Budapesten, Londonban, Párizsban.

(forrás: hnm.hu)

Kapcsolódó linkek