Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2013. augusztus 15-én halt meg Slawomir Mrozek

„Az írás volt az egyetlen mesterség, amelyet viszonylag jól csináltam.”

„Húszéves korom óta írtam. Az írás volt az egyetlen mesterség, amelyet viszonylag jól csináltam. Ezért alakult úgy, hogy a pályám kezdete óta nem kellett szerkesztőségek, később színházak ajtaján kopogtatnom, hogy bejelentsem, írtam egy novellát vagy színdarabot, nem kellett kérnem, hogy elolvassák, aztán élesztetnem a halvány reményt, hogy lesz folytatása az ügynek. Természetesnek vettem ezt az állapotot, eszembe sem jutott, hogy kivételes lenne.

Így volt Lengyelországban, aztán Nyugaton is. Pedig nem mindig ez a helyzet. Egy írónak a legkülönbözőbb nehézségekkel kell megküzdenie a hosszú úton, legalábbis eleinte. Én a saját „abnormitásomhoz” szoktam hozzá, és nem láttam benne semmi elítélendőt. Így kerültem el a keserűséget, a kiábrándulást, a csalódásokat, amelyekkel sokszor találkozik az író élete során. Már körülmények úgy alakultak, hogy nem bántott különösebben a sikertelenség. A természetem jellemző vonása, hogy nagyon erősen hat rám a lelkiállapotom, de csak rövid ideig. Egyszerűen nincs időm arra, hogy túl sokáig lefoglaljon."

 
 

 

A lengyel író, drámaíró 1950-es évektől publikált: eleinte szatirikus rajzai jelentek meg, 1958-tól egy hetilap szerkesztője lett. Az újságnál végzett munkája mellett novellistaként, majd drámaíróként vált ismertté. 1958-ban megírta első drámáját, a Rendőrséget, s 1964-ben jelent meg leghíresebb műve, a háromfelvonásos darabja, a Tangó.

1963-ben elhagyta hazáját, Lengyelországot, és Olaszországban, Franciaországban és Mexikóban élt. 2007-ben Magyarországra is ellátogatott, s műveit magyar színpadon is játsszák: 2012-ben az Ódry Padláson mutatták be a Mulatságot, az Örkény Színházban pedig a Tangót vitték színre.

„2002. május 15-én agyvérzésem volt, emiatt lettem afáziás. Az afázia nem más, mint a nyelvhasználati képesség részleges vagy teljes elvesztése, ezt egyes agyi struktúrák károsodása okozza.” Beszédképességének visszanyerése során a terápiája része volt, hogy új könyvet írjon: ez segített neki a gyorsabb gyógyulásban, s az emlékei felidézésében is. Ennek eredménye lett a Baltazár című könyve.

(forrás: Mrozek, S.: Baltazár. Európa, 2007, 339-340. és 11.o.)

Kapcsolódó linkek