Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1890. március 4-én adták át a Forth Bridge hidat

Skócia ikonikus építménye még ma is építészeti csodának számít.

A 19. század végéig Nagy-Britannia keleti partján nem volt egy önálló, a szigetország északi és déli felét összekötő folytonos vasútvonal, a vonatoknak a nyugati part felé kellett kikerülniük a Forth folyó torkolatát. Ezért több hidat is építettek, hogy áthidalják a folyót, s ezek egyike volt a Forth Bridge (más néven Firth of Forth Bridge vagy Forth Railway Bridge).

 

 

1883 februárjában álltak neki a híd építkezési munkálatainak (1882-ben már elkezdték az acélszerkezet összeállítását), amelyet John Fowler és Benjamin Baker építőmérnökök terveztek. Az acélból készült konzolos, rácsos, kétvágányú vasúti híd egyedi kialakítása lenyűgözte a mérnököket – az egyik legrégibb hídépítési módszert alkalmazták. A három, 100 m magas konzol (torony) osztja a 46 méter magasan futó, 2,5 km hosszú utat négy részre.

 

1889 decemberében fejezték be a hidat; s a következő hónapokban tesztelték (a tervezett teherbírásnál kétszer nehezebb vonatokkal). 1890. március 4-én került sor az ünnepélyes átadásra: a walesi herceg (a későbbi VII. Edward király) nyitotta meg a Forth Bridge hidat.