Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1906. december 9-én született Grace Hopper

„Ha jót találsz ki... ne várj, csináld. Sokkal könnyebb elnézést kérni, mint engedélyt kapni.”

A szoftver nagyasszonya, a COBOL nagyi és a Bámulatos Grace kifejezésekkel becézett csöpp, törékeny asszony pengeéles eszű volt, gyakorlatias, határozott: az Egyesült Államok haditengerészetének ellentengernagya; és nem mellesleg a számítástechnika történetének egyik nagy alakja.

43 évet töltött a haditengerészetnél, ez alatt az idő alatt több intézménynél is dolgozott. A programozás volt a szakterülete, az ő nevéhez fűződik az első gépi kódra fordító, ún. compiler program, amely a számítástechnika új lehetőségeit teremtette meg.

A Harvard Egyetemen kezdett dolgozni Howard Aiken vezetésével, a Mark I, majd a Mark II és Mark III számítógépekkel folytatta. Olyan programok írásán dolgozott, amelyek lehetővé teszik a kutatóknak, majd a nem szakmabelieknek is, hogy önállóan tudjanak a számítógéppel dolgozni.

Kollegái reménytelennek találták ötletét, véleményük szerint számítógéppel dolgozni csak speciális ismeretekkel lehet. Az eltelt évtizedek bebizonyították, hogy a kételkedő munkatársaknak nem volt igazuk. 1949-ben Grace a csoportjával a Univac I megépítésén dolgozott, mely hússzor gyorsabb volt a Mark III-nál. A csoportban négy nő és négy férfi dolgozott.

Hopper szívesen alkalmazott nőket, véleménye szerint „A nők azért lesznek rendkívül jó programozók, mert van kitartásuk, és mindig a dolgok végére járnak.” Ez a csapat volt az, amelyikkel kifejlesztették a COBOL programozó nyelvet. Megbecsülte az önálló gondolkodást, munkatársait is bátorította erre. „Ha jót találsz ki... ne várj, csináld. Sokkal könnyebb elnézést kérni, mint engedélyt kapni.”

Pályafutása során számtalan díjban és kitüntetésben részesült, az Institute of Electrical and Electronics Engineers két nőt választott tagjai közé, az egyik ő volt, 1979-ben elnyerte a McDowell díjat. 1996-ban felavatták a modern tengerészeti tervezés és számítástechnika legújabb vívmányaival felszerelt, a haditengerészek véleménye szerint az akkor létező legtökéletesebb hajót. A neve USS Hopper volt.

forrás: Grace Murray Hopper matematikus 1906-1992