Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1868. szeptember 26-án halt meg August Ferdinand Möbius

Möbius-szalag: kétdimenziós felület, melynek egyetlen oldala és éle van.

Halála után került elő a francia akadémia irattárából az egyoldalú felület geometriájáról szóló értekezése, amelyet 1858-ban vetett papírra. A ma már csak Möbius-szalagként emlegetett kétdimenziós felület különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. Az egy papírcsík egyik végének 180 fokos elforgatásával és a végek összeragasztásával könnyen létrehozható szalagot a gyakorlati életben számos helyen alkalmazzák, pl. szállítószalagokat, írógép- és nyomtatószalagokat működtetnek ily módon [mivel ezzel a módszerrel a szalagok mindkét oldalát tudják használni, lassabban kopnak].

A Möbius-szalag esztétikailag is szép alakzat, számos képzőművészt megihletett.” M. C. Escher holland művész több alkotásában jelenik meg a Möbius-szalag. 1974-ben a Galaktika magazinban magyarul is megjelent A. J. Deutsch: A Möbius-metró című novellája, amely egy, a londoni metróhálózatban eltűnt járatról szól – a történetből film is készült A Moebius-metró (1996) címmel.

 

Klein-palack Klein-palack Möbius-szalag Möbius-szalag August Ferdinand Möbius August Ferdinand Möbius

Möbiusszal egy időben tette meg ugyanezt a felfedezést egy Johann Benedict Listing nevű német matematikus is. A Möbius-szalaghoz hasonló furcsa találmány a Klein-palack is: kétdimenziós, egyoldalú felület, amelynek a belseje egyben a külseje is.

"Egész életében főként a csillagászat volt a hivatása, nevét mégis matematikusként tette halhatatlanná. A matematikán belül elsősorban a geometria érdekelte. E tárgykörben született felismeréseit August Leopold Crelle matematikai szaklapjában, a Crelle's Journalban tette közzé. Möbius alkalmazta először az analitikus módszereket a projektív geometriában. Ő vezette be a projektív transzformáció fogalmát (projekció=kivetítés) és az ún. baricentrikus, azaz súlypont szerinti koordinátákat, a végtelen távoli elemeket. Foglalkozott algebrával is, a számelméletben elért eredményeit bizonyítja a róla elnevezett Möbius-függvény és a Möbius inverziós formula. "

forrás: August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász 145 éve halt meg (mtva.hu)

Kapcsolódó linkek