Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1994. június 23-án mutatták be a Forrest Gump című filmet

„Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.”
Winston Groom azonos című regénye alapján készült film még ma, 20 év elteltével is közkedvelt. Forrest, a jólelkű, ámde nem túl eszes fiatalember életének egy részét követhetjük nyomon: elképesztő dolgok történnek vele, amelynek fontosságát talán nem is érti igazán. Harcol Vietnamban, ahonnan hazatérve Becsület Érdemrenddel tüntetik ki. Lesz pingpong bajnok, majd rákász (amiből meg is gazdagodik) is, és egy nap úgy dönt, hogy egy több mint három éves, kontinenst átszelő futásba kezd. A film egyszerre drámai, humoros, történelmi és háborús elemekkel – Forrest Gump nevettet, s el is gondolkodtat.

 

 

13 Oscar-díjra jelölték, amelyből 6-ot vihetett haza, többek között a legjobb filmnek, színésznek és rendezőnek járó elismerést is. A film elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat is. Több jelenetben használtak fel valós történelmi felvételeket: Forrest így találkozott John F. Kennedy és Nixon elnökkel, Elvis Presley-vel is. Mikor Vietnam után Johnson elnöktől megkapta a Becsület érdemrendet, Sammy L. Davis 1968. november 19-ei kitüntetésén készült felvételt használták (Tom Hanks fejét később illesztették Davis testére). A pingpong meccsek folyamán sem volt volt labda: a színészek adogatásához igazították később CGI technikával. Dan hadnagy (Gary Sinise) lábszárait pedig egy speciális kék anyagba tekerték, aminek köszönhetően a felvételekről eltüntethették a lábát.

Rövid időn belül nagyon népszerű lett, mint a közönség, mind pedig a filmes világ körében. Így természetesen felmerült a folytatás gondolata is, amit akkor Tom Hanks elutasított. Azonban Winston Groom azonban megírta a Gump & Tsa című könyvét, amelyben további izgalmas kalandok várnak a jólelkű Forrestre.

Kapcsolódó linkek