Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1907. szeptember 26-án született Radványi Géza

A rendező nevét a világ a Valahol Európában című film kapcsán tanulja meg.
„Már a maga idejében remekműként emlegették. (…) A háború után éhesen és elvadultan kóborló gyerekcsapat krónikája nemcsak a háború és a fasizmus utóhatásának rettenetét mutatta meg, azt is hitelesen ábrázolta, miként kell megszerveződnie egy valamirevaló, egészségesen működő közösségnek, feltéve, ha akad olyan vezető egyéniség, aki jó útra terelgeti a civilizálatlan ösztönök által irányított embereket. Nemcsak egy vadóc gyerekcsapat válik értelmes cél vezérelte közösséggé, az egész emberiség kap itt megszívlelendő leckét humanizmusból, szeretetből, olthatatlan békevágyból. A Valahol Európában folytatás nélküli példa maradt.”
(forrás: Kelecsényi László: A magyar hangosfilm hét évtizede, 1931-2000. Palatinus, 2003, 58.o.)

 

A Kossuth-díjas filmrendező a pályáját újságíróként kezdte, amit később felváltott a forgatókönyvírással. A legnagyobb filmjei részben Magyarországon készültek: 1941-ben a világsikert hozó Valahol Európábant forgatta le, majd az annak megszületése óta dédelgetett tervét és egyben utolsó filmjét, a Circus Maximust, 1980-ban. Ezek mellett több híres külföldi (olasz, német, francia) film születésében működött közre hol rendezőként, hol forgatókönyvíróként: ilyen volt például a Monsieur Bard különös óhaja (1953; egy francia kritikus szerint a „legfranciább film”), a Tamás bátya kunyhója (1965) vagy a Kongresszus szórakozik (1931).

„A koalíciós években Radványi, szerencsénkre, épp itthon van, s elvállalja, hogy Balázs Béla, Hegyi Barna és mások mellett filmrendezést tanítson a frissen alapított Filmművészeti Főiskolán. A következő évtizedek több fontos filmese, többek közt Makk Károly, Bacsó Péter, Kovács András lesznek első tanítványai. Majd szinte „tanügyi céllal”, a semmiből, minimális nyersanyaggal, két tucat utcagyerekkel, néhány színésszel Radványi összehozza a Valahol Európábant. „Ezt a filmet voltaképpen azért csináltam, mert megbeszéltem az illetékesekkel, hogy én másképp nem tudok tanítani, csak ha a diákokkal együtt vállalkozunk erre a nagy kalandra. És ők egy konkrét film elkészítése közepette érthetik meg minden részletében, hogyan csinálódik a film. Hogy azt örökösen improvizálni kell, ezer akadályt kell napról napra leküzdeni tudni…”.”

forrás: Muhi Klára: Összeszedni a szétdobált világot - Radványi Géza (1907-1986)

Kapcsolódó linkek