Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1995. szeptember 29.: az első PlayStation Európában

A PlayStation játékkonzolokból eddig több mint 370 millió darabot adtak el.

„A Sony Playstation egy bizonyos Kutaragi Ken nevezetű japán mérnök ötlete volt, akit elbűvölt egy olyan szórakoztató-berendezés megalkotásának lehetősége, amely magában képes foglalni egy számítógépes munkaállomás erejét, ötvözve a magas felbontású grafikai megjelenítéssel.

Két évig támogató nélkül dolgozott, míg végül barátja, az idősebb Sony vezető, Tokunaka „Terry” Teruo közbe nem avatkozott.” A Sony 50 millió dolláros induló-alapot szavazott meg Kutaragi és mérnökei számára, hogy kifejleszthessék a szükséges chipeket a jövőbeni videojáték-konzolokhoz. Azután meg kellett győzni a nagy szoftverfejlesztő cégeket arról, hogy erre az új technológiára minőségi játékokat készítsenek.

A legelső PlayStation játékkonzolból mindössze kétszáz darabot készítettek: ez még képes volt a régi Nintendo cartridge-eket (a későbbi fejlesztések már nem) és már az új CD-ROM-okat is kezelni."

forrás: A Sony PlayStation rövid története

A Sony PlayStation-höz első bemutatójakor mindössze nyolc játék volt megvásárolható. 1996-ig csak csak külső fejlesztők készítettek a gépre játékot, de ez évtől belső fejlesztések is megjelentek. A legnépszerűbb (és egyben a legtöbbet eladott) tíz játék között van az első versenyszimulátor, a Gran Turismo; az 1996-ban bemutatott, és '97 óta Sony exkluzív Tomb Raider, valamint a Final Fantasy VII., amelyet először kifejezetten a Sony PlayStation gépére adtak ki. Mindezek mellett mai napig népszerű a Tekken sorozat, a God of War, a Kingdom Hearts vagy a Biohazard (Európában Resident Evil címen ismert) is.

„A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején bal oldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobb oldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat. A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is [DUALSHOCK kontroller]. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz.”

forrás: PlayStation története

Kapcsolódó linkek