Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1969. szeptember 23-án avatták fel Fejér megye első főiskoláját

Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Karát (NME KFFK)

Az intézmény jogelődje a Felsőfokú Kohóipari Technikum gyors fejlődésének következményeként döntöttek arról, hogy létrehozzák a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó-és Fémipari Főiskolai Karát, ahol már üzemmérnöki oklevelet is szerezhetnek a hallgatók.

Érdekességek a „Főiskolai kar időszakából” (1969-1990)

1970. november 9-én került sor az I. Főiskolai Sportnapra, amelynek célja volt a műszaki főiskolák kapcsolatainak erősítése. Összetett versenyben a városi főiskola hallgatói győztek. A főiskola – és jogelődje – 1972-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Ebben az évben jelent meg két olyan könyv is, amely a város felsőfokú oktatásának történetével foglalkozik. Az NME KFFK az 1973/74-es tanévben kapta meg az első számítógépét, egy R20-as típusú, ESZR-rendszerű adatfeldolgozó számítógépet. A főiskola számítógépközpontját a Szórád Márton úton 1975-ben adták át. 1987 októberében avatták fel Kerpely Antal mellszobrát a főiskola épületének bejáratánál, valamint a Fodor Sándor szobrászművész által készített domborművet az épület második emeletén.

A főiskola történetében a következő mérföldkő 1990-ben következett be, amikor is átalakult a Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karává, amelyként 2000-ig működött. Ezt követően vált a ma is ismert Dunaújvárosi Főiskolává. A főiskola klubjai, diszkói, Luca – a mini konverter –, a Főiskolai Napok, a „Menza”, a kommunarszki csereprogramok, a Teaház, az Iskolarádió mind-mind érdekessé, színessé tette a városunk főiskoláját választó hallgatók és tanáraik életet.

forrás: Jubileumi almanach: a 10 éve önálló Dunaújvárosi Főiskola 40 éve és fundamentuma. Dunaújvárosi Főiskola, Dunaújváros. 2010. 78-128.o.

„Lelkes csapat volt a miénk: harmincan, negyvenen dolgoztunk az iskolarádió műsorain. Olyan programokat szerveztünk, amelyek százakat, nemcsak a főiskola fiataljait mozgatta meg. Például városi szavalóversenyeket, aztán évfolyamok, később szakok közötti vetélkedőket. Esténként 8-tól 11-ig színes műsort adtunk: nemcsak zenét, riportokat a város és a kollégium, az iskola eseményeiről. Rendszeresen jelentkeztünk pop-partival, zenetörténeti sorozattal, zenei totóval és a Visszhang című politikai riportműsorunkkal.”

forrás: Tóth Ildikó: Több lehetne – kellene is in: Dunaújvárosi Hírlap, 1983. 05. 31. 5.o.

Kapcsolódó linkek