Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. január 27-én halt meg Nellie Bly

Őt tartják a világ első oknyomozó újságírónőjének.
Az Elizabeth Jane Cochran néven született hölgy írói tehetségét már 16 évesen elismerte a Pittsburgh Dispatch című lap szerkesztősége – amíg ki nem derült, hogy nő. A lap egyik újságírója, Erasmus Wilson gúnyos írása a korabeli nők kedvezőtlen helyzetéről válaszra sarkallta, és „kis árvalány” álnéven levelet írt a szerkesztőségnek, amit le is közöltek. Így kezdődött újságírói karrierje, amelyben rengeteg akadály állt előtte.

Három igazán fontos dolog miatt került a modern történelem nagy női közé:

  • Őt tartják a világ első oknyomozó újságírónőjének, aki nem csupán olyan tehetségesen írt, hogy (habár igencsak nehezen, de nő létére mégis) felvették egy újsághoz, hanem elég intelligens és elszánt volt ahhoz, hogy egy férfiak uralta szakmában hírnévre és elismerésre tegyen szert.
  • Ő volt az első nő, aki kíséret nélkül körbeutazta a Földet: mindezt 72 nap alatt (1889. november 14. és 1890. január 25. között), amellyel rekordot állított fel. Az utazás alapgondolata az volt, hogy Verne regényfőhősével, Phileas Foggal versenyre kelve nála minél gyorsabban megtenni ezt a hatalmas utat. A kalandos utazásról készült írása 72 nap alatt a Föld körül címmel meg is jelent.
  • 1887-ben őrültnek tettetve magát felvették a Blackwell-szigeten, kifejezetten nők számára fenntartott elmegyógyintézetbe, hogy leleplezze az ott uralkodó embertelen körülményeket és bánásmódot. Joseph Pulitzer, a New York World lap tulajdonosának megbízására juttatta be magát, hogy beszámolót írhasson az őrültek házáról. 10 nap után Pulitzer közbenjárására kiengedték, s Bly cikke, a Tíz nap az őrültek házában hatalmas port kavart.

A napjainkban népszerű Carol McCleary A gyilkosság alkímiája című könyve főszereplője is ez a regényes nőalak, Nellie Bly. Az 1889-es párizsi világkiállítás idején játszódó a regényben Bly összefog Jules Verne-vel, Oscar Wilde-al és Louis Pasteurrel az évszázad bűnügyének felderítése érdekében: van-e kapcsolat a gyilkosságsorozat és az újonnan kitörő pestis között (>>ajánló). McCleary egy 2010-ben kiadott, de magyarul ma még nem olvasható The Illusion of Murder írása szintén Nellie Bly nyomozásáról szól. A Föld körüli utazásának egyik állomásán, a Port Said-i kikötőben egy gyilkosság szemtanúja lesz, ami miatt élete veszélybe kerül – de persze a bátor riporternő nem hagyja magát, s utánajár, ki akar véget vetni kalandos életének.

Kapcsolódó linkek