Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1851. december 10-én született Melville Dewey

A „modern könyvtárügy atyjaként” tiszteljük ma is.

Melville Dewey neve elsősorban a könyvtárosok és a könyvtárhasználók számára ismerős. Ő volt egy újfajta könyvtári besorolási rendszer, a Dewey-féle tizedes osztályozás kialakításának az atyja. Azt a rendszert, amelyet 1876-ban készített el, ma is a könyvtárak százezrei használják a könyvtári dokumentumok elhelyezésének rendszereként.

A rendszer megismerését a laikusok számára humoros kis történetekkel is segítik: 

Az egyik történet szerint a saját könyveit próbálta először így összerendezi, amelyek a lakása minden részében megtalálhatóak voltak.

Egy másik történet szerint Dewey elképzelte, hogy ő egy primitív ember, s elgondolkodott azon, milyen kérdéseket tenne fel magában a világról.

Van a rendszer kialakításának olyan története is, amely szerint Dewey egy nap egy ufóval találkozott, s neki mutatta meg a Földet, s a felmerülő témákat így rendezte sorba.

Érdekességek Dewey életéből:

A Kossuth keresztnevet szülei Kossuth Lajos iránti tiszteletből adták neki, aki 1851 decembere és 1852 júliusa között az USA-ban tartózkodott (Kossuthot hatalmas ünnepséggel, felvonulással üdvözölték New Yorkban).

Amikor elkezdett tanítani, úgy gondolta, hogy rengeteg felesleges energiát és időt igényel az angol nyelvű írás: egyszerűbb lenne mindent úgy írni, ahogy ejtik. A nyelv megreformálását (ami végül sikertelen kísérletnek bizonyult), saját nevével kezdte. Elhagyta középső neveit, 1874-ben a Melville keresztnévből levágta az le-t; majd 28 évesen hivatalosan is a Dewey-t a kiejtés szerinti Dui-ra változtatta. Később írásaiban is gyakran használta a szavak kiejtés szerinti leírásának módszerét, amelyek miatt nem ritkán kritika is érte.

Hogy miért van ma annyi női könyvtáros? Az okot Dewey munkásságának szokták tulajdonítani: ő alapította meg az első professzionális szintű könyvtáros iskolát a világon (1887-ben).Mikor a Columbia Egyetemen 1883-ban könyvtárigazgató lett, hamar meggyőzte az egyetem vezetőségét, hogy könyvtáros iskolát nyithasson. Amit azonban elfelejtett közölni velük, hogy szándékában állt nőnemű hallgatókat is felvenni, ami abban az időszakban merész ötlet volt, hisz a Columbia Egyetem a nőknek csak speciális női főiskolán engedélyezte a felsőfokú tanulmányok végzését.

Kapcsolódó linkek