MADÁCH SzínpadON - SZÉP ERNŐ: EMBERSZAG

A Madách Színház a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel film-szín-játékok formájában. Szeretettel várjuk az érdeklődőket 2023. október 5-én, csütörtökön 17 órakor az első vetítésre: Szép Ernő: Emberszag című önéletrajzi filmjére. Függöny fel!


SZÍNHÁZ A KÖNYVTÁRBAN - MADÁCH SzínpadON -  „Írók-Sorsok-Szerelmek”
 

A budapesti Madách Színház „Írók-Sorsok-Szerelmek” című sorozatában a XX. század  legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel film-szín-játékok formájában. Függöny fel!
 

Az Országos Könyvtári Napok keretében
kerül sor az első vetítésre könyvtár előadótermében

2023. október 5-én, csütörtökön 17 órakor


SZÉP ERNŐ - FERENC GYŐZŐ: EMBERSZAG

drámai napló Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján
 

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című
online programsorozatának könyvtári partnetprogramja keretében valósul meg.

12 éven aluliak számára nem ajánlott.
A belépés ingyenes. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!<<<  TOVÁBBI VETÍTÉSEK A KÖNYVTÁRBAN  >>>


Szép Ernő: Emberszag

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani. Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely Szép Ernő költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

Szerző: Szép Ernő - Dramaturg: Ferencz Győző - Rendező: Harangi Mária

Főszerepben: Gyabronka József

Közreműködnek: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó

Szakmai elismerés:

  • Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2023, New York
  • Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – ONIROS Film Awards® 2023, New York
  • Legjobb életrajzi film díja – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
  • Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
  • Döntőbe jutott versenyfilm – Near Nazareth Fesztivál 2023, Izrael
     


Kapcsolódó évforduló: 2023. október 2. – Szép Ernő halálának 70. évfordulója

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét. Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből. De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el.

WerkvideóBővebb információ


TOVÁBBI VETÍTÉSEK A KÖNYVTÁRBAN

2023. október 19. csütörtök 17 óra

  • TERCETT – MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI ⑫ – film-szín-játék®, 76’

Szerző: Forgách András │ Szereplők: Nagy Zsolt, Balázsovits Edit, Petrik Andrea, Juhász Vince │ Rendező: Szilágyi Bálint

Forgách András színpadi játékában szerelmi játszmák sűrűn szőtt hálóján keresztül elevenedik meg Móricz Zsigmond és szerelmeinek legendásan tragikus története.

„Megszeretek egy rongyos kis fickót, aki alázatos és engedelmes, ott ül a szoknyám mellett s azt ígéri, hogy a fajtájának ezeréves birka-türelmét teríti szőnyegül a lábam elé…” – mondja Holics Janka Móricz Zsigmondról. Aztán Móricz a felesége szavait egy színésznő szájába adja és felöltözteti annak ruháiba. Így ver hidat a hálószobája és a színpad között. Veszélyes játék. A játék neve: szerelem. A birka-türelemnek vége, kezdődik a küzdés, életre-halálra. Móricz is pontosan tudja, végül csak egy nő maradhat, de sebzett vadkanként rohan a saját vesztébe, magával rántva egy teljes családot. Simonyi Mária Holics Janka lesz vagy sem? A kísérlet ártalmatlanul indul, de az emberi szív kényes egy játékszer. A hídon át a hálószobában találja magát a színésznő, így Jankának nincs helye többé. Át kell vinnie szerelmét a túlvilágra. Jó élni. Üzeni még nekünk, mielőtt felvenné örök ruháját.

Kapcsolódó évforduló: 2023. szeptember 5. – Móricz Zsigmond halálának évfordulója

WerkvideóTrailerBővebb információ

 

2023. november 9. csütörtök 17 óra

  • A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI ⑫ – film-szín-játék®, 55’

Szerző: Fráter Zoltán │ Szereplők: Fekete Ernő, Jordán Adél, Fekete Réka Thália │ Rendező: Szirtes Tamás

Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása”, amely a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.

Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…

Szakmai elismerés:
Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2022, New York
Döntőbe jutott versenyfilm – Savaria Filmszemle 2023

Kapcsolódó évforduló: 2023. augusztus 29. – Karinthy Frigyes halálának 85. évfordulója

TrailerWerkvideóWerkvideó 2Bővebb információ

 

2023. november 23. csütörtök 17 óra

  • ELFOGYNI AZ ÖLELÉSBEN – ADY ENDRE SZERELMEI ⑯ – film-szín-játék®, 84’

Szerző: Nyáry Krisztián │ Szereplők: Nagy Sándor, Botos Éva, Kelemen Hanna, Kakasy Dóra │ Rendező: Horgas Ádám

Nyáry Krisztián film-szín-játéka az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, melyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről. 

Szakmai elismerés:
Döntőbe jutott versenyfilm – ONIROS Film Awards® 2022, New York

Kapcsolódó évforduló: 2023. november 22. – Ady Endre születésének 145. évfordulója

TrailerWerkvideó 1Werkvideó 2KulisszabeszélgetésBővebb információ