DUNA Újvárosnál - kiállítás

A nemzetközi Duna-nap alkalmából fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők 2022. június 29-től. A kiállítás képeit archív fotókból, a dunaújvárosi Panoráma Fotó Egyesület, és az Így látjuk "Mi"! csoport fotóiból válogattuk. "Fedezd fel a Dunát!"

"A Duna a magyar lélek legnagyobb kifejezője. Szabályozza és megméri életünket, mint egy óriás hőmérő. Utainkat igazítja és vezérli. Tájainkat szervezi. Közlekedésünket és társadalmi életünket, településeinket összeállítja és csoportosítja. Szeszélye sujt és felemel. Értelemhez juttatja városainkat, beleavatkozik messzi északi és keleti vidékek életébe. Sikert és reményt visz a szegény favágó otthonába és a pénzváltók palotáiba. Nagy varázsló a Duna. Kölcsönösen hat mindnyájunkra. Titkon és nyilvánosan vele élünk, mint egy életosztó szeretővel. Neve címerünk és előnevünk, zászlónk és jelszónk, emlékünk és reményünk. Minduntalan átvonul életünkön, mint egy termékeny gondolat s a jövő lehetősége. Veszélyek idején a fejünk felett izzik és nyugtalanítja lelkiismeretünket. Jósorsban elandalít és felejtet szépen, mint egy édes muzsikaszó. Szeretjük mi a Dunát nagyon"

Szalatnai Rezső: A Duna költői. Öt évszázad versei a Dunáról. Budapest: Hungária, 1944., 9.o.


A Duna napot minden évben a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának (1994. június 29.) évfordulóján ünneplik a Duna-medence országaiban, idén immár 19. alkalommal. A Duna Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon, 4 fővároson folyik keresztül, de további 9 államból folyik még bele víz és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik, az idei esztendő jelmondata:

„Fedezd fel a Dunát”!



 

Köszönjük a fotókat!

A képeket készítették:

Holczer Tibor, Komáromi László, Kontár Csaba Attila, Kovács Jenő, Kovács Krisztián, Lukács János, Marton Ágota, Nagy Erika, Németh Zsolt, Nyuli Zsuzsanna, Pálfi László, Szabadi Vera, Tóth Judit, Vainel Gulya.