Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

„Cecilia teste balra fordul, de a fejét mintha hirtelen jobbra kapná, hogy odapillantson valamire: talán arra, hogy Ludovico közeleg a fény felől. A karjában tartott hermelin szintén fölfigyelt: élénken les, hegyezi a fülét.”

Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, s szintúgy az életét és munkásságát érintő legújabb felfedezéseket feldolgozva Walter Isaacson megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja a meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás?

Leonardót nem érdekelte, ki mit gondol arról, amikor fiatal barátjával, titkárával és szeretőjével rózsaszín, lila és bíbor ruhákban járkálnak az utcán, jóllehet akkor sem volt szokásos férfiöltözet sem a rövid tunika, sem a rózsaszín, amikben divatozott. Daliás, vonzó jelenség volt, nehezen viselte az öregedést, hogy hullámzó, szőke hajzuhatagában megjelentek az ősz tincsek. Jegyzetfüzeteiben a hajszőkítés receptje is megtalálható.

„Készítsünk feljegyzéseket papírra! Fél évezred telt el, és Leonardo jegyzetfüzetei még mindig itt vannak, hogy csodálatra késztessenek és inspiráljanak bennünket. A mi noteszeink – már ha engedünk a késztetésnek, hogy nekikezdjünk vezetni ilyet – szintén itt lesznek, hogy mához ötven évre csodálatra késztessék és inspirálják az unokáikat. Ám nem így a Facebookra és a Twitterre írt bejegyzéseink. Legyünk nyitottak a rejtvényekre. Nem kell mindent éles vonalakkal ábrázolni...”

az ajánlást készítette: Farkas Petra