Rick Yancey: Az ötödik hullám

„– Első hullám: villanyoltás. Második hullám: vízözön. Harmadik hullám: pestis. Negyedik hullám: némítók. Mi a következő, Evan? Mi az ötödik hullám?”

 

Egy szép nap a Föld felett megjelent egy idegen űrhajó. Nem tett semmit, nem kommunikált senkivel, csak lebegett a közel hétmilliárd ember felett. Majd 10 nappal később akcióba lendültek a vele érkezők...

A világ vége egy elektromágneses impulzussal (EMI) kezdődött. Cassie Sullivant, a 16 éves kamaszlányt az események egy átlagosnak induló tanítási napon érték. Délelőtt 11 órakor hirtelen kialudt minden fény, elszállt minden áram, a mobilok kijelzője nem villant fel többet. Ez volt az idegenek támadásának első hulláma, amelyet még három követett. És az emberiség több mint 98 százalékát kiirtották anélkül, hogy a lábukat a Földre kellett volna tenniük. Vajon mi lesz az ötödik hullám? Milyen módon akarnak megszabadulni attól a kevés túlélőtől, aki még megmaradt e bolygón? És tényleg végezni akarnak mindenkivel?

Lehet, hogy lesz egy ötödik hullám, amikor is belülről támadnak ránk, saját elménket fordítva ellenünk gyilkos fegyverként.

Lehet, hogy az utolsó emberi lény a Földön nem lassú éhhalállal fog elpusztulni, és nem sugárfertőzésben, és nem végzi vadállatok vacsorájaként sem.

Lehet, hogy az utolsó embernek, aki meghal, az utolsó élő ember fogja elvenni az életét.”

Cassie egyedül küzd azért, hogy életben maradjon, és megtalálja öccsét, Sammyt, akit elszakítottak tőle. Ben túlélte a harmadik hullámot, a halálos pestist, és Zombiként egy túlélőtáborban kap katonai kiképzést más fiatalokkal együtt. Evan Walker pedig a negyedik hullám egyik „némító”-ja, akinek az a dolga, hogy a túlélő embereket vadássza le. Legalábbis az volt addig, míg nem találkozik Cassivel, akivel nem képes végezni...

Ez a történet nem arról szólt, hogy megmentsenek bennünket. És arról sem, hogy rabszolgasorba taszítsanak vagy rezervátumokba tereljenek.

A cél az volt, hogy kiirtsanak minket.

Mindannyiunkat.”

Az ötödik hullám egy tipikus tini disztópia: a posztapokaliptikus világban játszódó, több szálon futó cselekmény akcióban, drámában és érzelmekben gazdag – természetesen a világvége hangulatban sem nélkülözve a romantikát. A műfaj többi regényéhez – mint például a Beavatott-trilógia, az Útvesztő-trilógia vagy Az éhezők viadala – hasonlóan ezt is megfilmesítették: idén került a mozikba. A kötet egy trilógia első része: folytatásai, a Végtelen tenger már megjelent, a történet zárórésze pedig hamarosan megjelenik Az utolsó csillag címen.


az ajánlást készítette: Kiss Anita