Paul Auster: 4321

„… és noha minden embert összeköt a tér, amin közösen osztoznak, az időben mindnyájan más utat tesznek meg… „

Archibald Isaac Ferguson 1947. március 3-án született New Yersey-ben, zsidó családba. Szülei Rose Adler és Stanley Ferguson. Rose fotózni tanult a Schneiderman-fényképészetben, Stanley megalapítja a 3 testvér Otthonvilág üzletet.

Paul Auster regényének egy kicsit különös a címe: 4321. A megfejtés azonban nem túl bonyolult: egy könyvben valójában négy regényt olvashatunk.

„Az idő két irányban halad, mert minden egyes jövő felé tett lépés a múlt egy emlékét hordozza, és noha Ferguson még nem töltötte be a tizenötöt, elég emléke összegyűlt, hogy tudja, a körülötte lévő világot folyamatosan alakítja az őbenne lévő világ, ahogy mindenki más világról alkotott tapasztalatát is a saját emlékei formálják, és noha minden embert összeköt a tér, amin közösen osztoznak, az időben mindnyájan más utat tesznek meg, vagyis minden ember kicsit más világban él. A kérdés  az volt: Ferguson most milyen világban él, és az a világ hogyan változott meg számára?”

Paul Auster négyszer meséli el Archie életét, lehetséges életét, amely életek itt-ott, néha-néha Paul Auster életének egy-egy mozzanatával azonosak. Archie Ferguson mindegyik életében középpontba kerül az írás, újságírás, a sport (baseball, kosárlabda), Párizs és a szerelem. Archie középiskolai és egyetemi évei alatt lövik le J. F. Kennedyt és Martin Luther Kinget, diáklázadások és polgárjogi mozgalmak bontakoznak ki az országban, az Egyesült Államok hadban áll Vietnammal, az irodalmi életben pedig új írók, új témák és szokatlan stílusok jelennek meg.

Archie Ferguson mind a négy élete izgalmas és érdekes. Az egyikben barátja váratlan halála miatt mond le a kosárlabdáról, a másikban egy baleset miatt csonka lesz a bal keze és ezért nem sportol tovább. Szülei mindvégig együtt maradnak, ám van amikor meghal az apa, van amikor elválnak. Archie rajongva szereti az „örök Amyt”, máskor  biszexuálitását kell elfogadnia vagy éppen a nála tizenhárom évvel idősebb Evie lesz a szerelme.

Paul Auster minden története négy okos, érzékeny fiú története egy vaskos kötetben, amelyben váltakozva olvashatjuk a négy különböző sors alakulását. Egy ötlet: lehet olvasni a könyvet oly módon is, hogy minden életet külön és folyamatosan olvasunk, hiszen az író az 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 jelzésekkel látta el a fejezeteket, melyeket természetesen a 2.1,2.2 stb. követ.

Akár így, akár úgy olvassuk a könyvet, elgondolkodhatunk róla, vajon milyen lenne (lett volna) a mi négy életünk?

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa