Murakami Haruki: Különös könyvtár

„A könyvtárban teljes volt a csend. A könyvek ugyanis magukba szívnak minden létező hangot. De mi lesz akkor a hangokkal? Természetesen semmi. A hangok nem tűnnek el – a könyvek csupán a levegő rezgését nyelik el.”

A könyv története elég bonyolult. Legelőször egy neves nagyáruház elegáns reklámújságjának a hasábjain jelent meg folytatásokban, még 1982-ben, majd ezt követte további három változat. Így a német, az amerikai, az angol és az első japán kiadással együtt négy Különös könyvtár című képeskönyv létezik. A magyar kiadás az eredeti szövegű japán, tehát az első verzió alapján készült, az amerikai grafikus, Chip Kidd meghökkentő rajzaival.

Könyvünk névtelen főhőse visszaviszi a könyvtárba a nála lévő könyveket. Elmondja a könyvtárosnak, hogy az Oszmán Birodalom adózási rendszeréről szeretne olvasni. A könyvtáros megmutatja az utat a 107-es terembe. Innentől kezdődnek csak az igazi kalandok…

„- Gyere utánam - hívott, és elindult a folyosón. Kísérteties hely volt. Egy idő múlva kétfelé ágazott. Rögtön utána kétoldalt megannyi kiút nyílt mint egy hangyabolyban. Az öreg anélkül, hogy különösebben elbizonytalanodott volna, csak befordult az egyiken. Én magamhoz öleltem a három kötetet, és továbbra sem értettem mi történik, de mentem a nyomában. Nem néztem volna ki belőle, hogy ilyen gyorsan tud haladni, meg sem tudtam számolni, hányadik mellékútra tértünk rá.

És nemsokára újabb mellékút... Aztán egy T alakú elágazás... Már teljesen össze voltam zavarodva.

Ki hallott már ilyen marhaságot, hogy a városi könyvár alagsorában egy hatalmas labirintus legyen?”

az ajánlást készítette: Farkas Petra