Madeline Miller: Kirké

“Télemakhosz nem arra gondol, hogy nem fáj. Nem arra gondol, hogy nem félünk. Csak annyit mond: itt vagyunk. Csak annyit ért alatta: ússzunk a dagályban, sétáljunk a földön, és érezzük, ahogy a talpunk hoz ér. Ez jelenti azt, hogy élünk.”

Madeline Miller, amerikai írónőnek nem ez az első regénye, melynek témája a görög mitológia. Akhilleusz dala című regénye 2014-en jelent meg magyarul.

Mint tudjuk, minden a görögökkel kezdődött. Az ő mítoszaikból, legendáikból tudunk a világ keletkezéséről, a titánokról, az istenekről, félistenekről, na és a halandókról. Azt is tudjuk, hogy ezeknek a szereplőknek sohasem volt felhőtlen a viszonyuk, kapcsolatuk. Nagy szenvedélyek, kicsinyes bosszúk, háborúk és megbocsájtások története, hősök, feltalálók és szörnyek felbukkanása majd eltűnése, átváltozása mindennaposak a görög mitológiában.

Kirkéről, a kisistenről (aki Héliosz, a napisten és egy nimfa lánya) Homérosztól annyit tudunk, hogy Odüszszeusz Trójából hazatérőben kikötött és megpihent szigetén. Tőle tudjuk azt is, hogy Kirké hajlamos volt a szigetén kikötő hajósokat disznóvá változtatni.

Madeline Miller szórakoztató és izgalmas történetében arról mesél, hogy jutott Kirké a szigetre, honnan van varázsereje, miért segített Odüsszeusznak. A kicsit elhanyagolt, kigúnyolt Kirké gyermekkorának meghatározó élménye volt Prométhesz megbüntetése. Miért segítettél az embereknek? - teszi fel a Kirké a kérdést az istennek. Prométheusz nem ad egyértelmű választ, ám azt elmondja, hogy „Minden halandó más. Az egyetlen dolog, amin osztoznak, a halál.“

Kirkének sokáig tart rátalálnia önmagára, felismernie varázserejét. Eleinte hibát hibára halmoz, pl. féltékenységből szörnnyé változtatja Szküllát, a nimfát. Ennek a tettnek a szigetre való száműzetés a „jutalma“. Élete azonban így sem eseménytelen. Sokat tanul a növényekről, hatásukról, néha meglátogatja Hermész, a hírnök. Egyszer elhagyhatja a szigetet, hogy segítsen nővérének Krétán Minótaurusz születésénél. Itt ismeri meg Daidaloszt, a halandót, aki csodás szövőszéket készít neki.

A történetet folytatódik és megtudjuk, mi az oka a disznóvarázslatnak, mi történik Odüsszeusz és Kirké között. Kirké mindig nyitott és kíváncsi a halandók életére. Egyre inkább úgy érzi, hogy „Nem számított, milyen buzgók voltak életükben, hány csodát készítettek, csak por és füst maradt belőlük. Mindeközben minden szánalmas és hasznavehetetlen isten nyugodtan szívhatja tovább a friss levegőt, amíg el nem sötétülnek a csillagok.“

Madeline Miller regényében Kirké független, okos, kíváncsi és érzékeny nő. Hosszú-hosszú élete során tanul és elbukik, szerelmes és féltékeny lesz, ragaszkodik és elenged. Éppen úgy, mint a halandók. Lehet, hogy az ő életük az igazi?

Aki szereti a régi mítoszokat és szívesen olvas újraírt, újragondolt történeteket mai írók tollából, azoknak ajánlom a következő könyveket: Margaret Atwood: Pénelopeia, Jeanette Winterson: Teher (Atlasz és Herkules), Viktor Pelevin: A rettenet sisakja (Minótaurusz), vagy David Grossman: Oroszlánméz (Sámson). Stephen Fry Mítosz című könyve pedig igazi 21. századi, szellemes kalandozás a régmúlt idők világában.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa