Jodi Picoult: Életszikra

„A gyermekvállalás mindig hatalmas kockázat. Talán egészséges gyermek születik, akinek később szívbetegsége lesz, vagy cukorbetegsége, vagy valami kábítószer-függősége. Talán összetörik a szívét, vagy elvetél, vagy háborúban veszíti el a férjét. Ha csakis olyan gyermekeink születhetnének, akiknek soha semmi nehézsége nem lesz az életben, akkor bizony soha nem születnének gyermekek.”

Hugh McElroy túsztárgyaló születésnapjának reggelén egészen másként képzelte napját. Legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy életének két legfontosabb személyéért - nővéréért és saját lányáért - küzd. A Mississippi állambeli abortuszklinikán történt ámokfutás után a túlélők próbálják feldolgozni a felfoghatatlant. Vajon mekkora tragédia történhetett, hogy George Goddard elkeseredésében fegyvert fog az egészségügyi intézményben tartózkodókra, legyen az ott dolgozó vagy páciens. A történet visszafelé halad az időben, így megismerhetjük mind az áldozatok, mind a túlélők sorsait, emlékeit, érzéseit, döntéseit. Hogyan reagál a várandós nővér, a magzatvédő aktivista, a sebesült orvos, az éppen abortuszon átesett hallgató, az idős páciens és az unokahúgát receptfelírásra elkísérő nagynéni a halál küszöbén.

„Wren tudta, hogy a szuperhősök nem mindig tökéletes röppályán érkeznek. Néha kétes ügyekbe keverednek. Néha kétségeik támadnak. Néha azon gondolkodnak, mi lett volna, ha…”

Megrendítő történet Jodi Picoult tollából, ami akár igaz is lehetne. Kényes témát boncolgat, hogyan lehet egyszerre figyelembe venni a várandós nő és a még meg nem született gyermeke jogait a törvény, a vallás, az erkölcs szempontjai szerint.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita