Jean–Christophe Rufin: Vad tengereken - Benyovszky gróf kalandos élete

„Két látszólag ellentétes, valójában azonban hasonlatos módon lehet megbüntetni az embert, börtönbüntetésre ítélhetik, vagy a végtelenbe vethetik. Addig csak a börtönöket tapasztaltam meg, azok kegyetlenségébe kóstoltam bele. Úgy éreztem, elszenvedtem a legrosszabbat. Nem ismertem Szibériát.”

Benyói és urbánói gróf Benyovszky Móric Nyitra vármegyében született 1746. szeptember 20-án és 1786. május 23-án halt meg Madagaszkáron. 1767-ben részt vett a lengyel nemesi felkelésben az oroszokkal szemben. 1768-ban orosz fogságba esett. 1769-ben a többi fogolytársával együtt Szibériába száműzték. 1774-ben Madagaszkáron megalapította a Louisbourg nevű települést. 1776-ban a bennszülöttek királyukká választották. Mária Terézia 1778. április 3-án Bécsben magyar grófi méltóságot adományozott Benyovszky számára. 1786-ban Mauritius kormányzója ölte meg egy csatában Benyovszkyt.

Jean–Christophe Rufin Benyovszky Móric franciául írt emlékiratait szabadon kezelve rajzolja meg egy különleges, a világot megismerni vágyó férfi és orosz szerelme, Afanázia portréját. Az eredmény egyszerre életrajz, megrendítő szerelmi történet és a korabeli filozófiával, eszmékkel átitatott korrajz a 18. századról, amelynek politikai intrikáiban, emberi sorsaiban, jellemeiben nem egyszer saját korunkra ismerhetünk.

Regények, színdarabok és filmek születtek alakjáról. A sok feldolgozás nem csupán az általa megélt páratlan kalandoknak köszönhető, hanem az életét övező rejtélynek is betudható. Abban a három országban, amely saját fiaként tekint rá – Magyarország, Szlovákia, Lengyelország – máig elevenen él az emléke. 1975-ben Vivát, Benyovszky! címmel filmsorozatot készítettek az életéből. Magyar – csehszlovák közös gyártású volt a tévésorozat. Darvas Iván, Gábor Miklós, Várkonyi Zoltán, Őze Lajos és Zenthe Ferenc alakították a főbb szerepeket. Benyovszkyt Jozef Adamovic játszotta, magyar hangja Kozák András volt.

„Én aki Magyarország mélyén, a fővárosoktól távol születtem, én, akiről elfeledkezett a történelem, mindig is úgy tekintettem Franciaországra, mint valamiféle egyetemes hazára, mítosz volt a szememben, elérhetetlen álom. És tessék a királya most, személy szerint engem, Benyovszky Móric Ágostot, a gazdátlan szolgát, a szökött fegyencet választotta ki egy politikai célja megvalósításának eszközéül.”

az ajánlást készítette: Farkas Petra