Jane Corry: A halott ex

„Valaki mindaddig ártatlan, amíg be nem bizonyítják a bűnösségét. Nem erre épül az igazságszolgáltatási rendszerünk? A saját gyanúmat mégis feltételezett bizonyítékokra alapoztam.”

Vicki Guodman egy nyugodt kisvárosban él, távol a nyüzsgő Londontól. Válása után a nagyváros zaját hátrahagyva aromaterapeutaként dolgozik. A tenger látványa, a természet közelsége nyugtatólag hat az egyébként epilepsziás rohamokkal küzdő magányos nőre. Egy napon rendőrök kopogtatnak nála és volt férjét keresik. Az ingatlanokkal foglalkozó nagymenő üzletember eltűnt és a volt feleség kerül gyanúba. A helyzetet súlyosbítja, hogy a betegségére szedett gyógyszerek memóriazavarokat is okoznak. Az epilepsziás rohamok a feszültség hatására sűrűsödnek, és Vicki meggondolatlan cselekvésekre szánja el magát, aminek következtében a börtönben köt ki.

Scarlet 8 évesen kerül nevelőszülőkhöz, miután a gyermekét egyedül nevelő drogkereskedő édesanyját hosszú időre börtönbe zárják. A kislány próbál megfelelni a felnőttek elvárásainak, de mindig bajba kerül. Évekig reménykedik, hogy hamarosan újra együtt lehet az édesanyjával, de azt rossz magaviselete miatt sokáig csak a beszélőn láthatja.

Vicki és Scarlet útjai keresztezik egymást, és a szörnyű múlt felszínre kerül. A regényen keresztül bepillantást nyerhetünk az epilepsziások nem mindennapi világába, megismerhetjük a női börtönök korrupt hétköznapjait, a fogvatartottak és őreik szenvedéseit.

„A szerda általában Scarlet kedvenc napja volt. Ilyenkor bármilyen könyvet ki lehet venni a könyvtárból, és olvasni lehet, miközben a tanár dolgozatokat javít. A nap majdnem mindig lármás, mert a többiek nem szeretnek olvasni, és inkább civakodnak. De a mama megtanította neki, hogy miképp tudja kirekeszteni magából az ilyesmit.”

Jane Corry ismét egy izgalmas, letehetetlen regényt írt. Három évig élt egy rendkívül szigorúan őrzött férfibörtönben, hogy tanulmányozza az ottani életet. Hajmeresztő élményei hatására írta meg nagy sikerű könyveit, mint A férjem feleségét és a Vértestvéreket.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita