Henrietta Westman: A Vincenthez vezető út

Saját méh nélkül kihordani gyereket?! Hogyan lehetséges? Teszi fel a kérdést Henrietta Westman svéd újságírónő naplóregénye. A regény az első donorméhből született gyermek drámai történetét és egy elszánt orvoscsapat tizenöt évi munkáját meséli el. A méhtranszplantációt 1999-ben egy Mats Brannström nevű sebész álmodta meg.

„Ami nyugtalanította, hogy a szaúdiak annyival előrébb jártak, már elvégeztek egy átültetést emberen, miközben ő és Randa még mindig egerekkel szórakoztak. Mi van, ha értelmetlen, időrabló holtvágányra kerültek?… Az egerekkel való kísérleten áll vagy bukik, hogy lesz-e számukra folytatás. Ha nem sikerül bebizonyítani, hogy a beültetett méh képes egészséges utód hordozására, akkor vége a dalnak. Majd megküzd a csalódásával és a szégyennel, hogy igazuk volt azoknak, akik kinevették.”

Az ötlet egy daganatos beteg fiatal nőtől származott, aki méheltávolításon esett át, és miután megoperálták, feltette Matsnak a kérdést, hogyan kaphatna új méhet. A fiatal, ambiciózus orvos látott az ötletben fantáziát, bár akadt némi etikai probléma. A méhátültetés a méh nélkül született vagy műtéti úton méheltávolításon átesett nők reménye, százezreknek adhat esélyt a biológiai anyaságra.

A Vincent név jelentése: győztes. Ez a neve annak a kisfiúnak, aki elsőként született donorméhből 2014 szeptemberében, Svédországban. Azóta jöttek már világra ilyen babák, de az első szenzációs születés mégis Vincenté. A kisfiú édesanyja, Malin méh nélkül született, viszont petefészkei működtek, így hormonálisan egészséges volt, alkalmas a kísérleti méhtranszplantációra.

Hogy jövendőbeli anya válhasson belőle, hosszadalmas procedúrákon, vizsgálatokon és kezeléseken kellett átesnie. Az operáció nem csak az ő, hanem a szervet adományozó, közel hatvan éves nő szempontjából is kockázatot jelentett, a beavatkozás még csak kísérleti fázisában járt, így nagyobb volt a komplikációk esélye.

„Claes és Malin egy-egy kemény széken ültek, beszorítva egy íróasztal rövidebb oldala mellé… Mats Brannström magas, nagydarab férfi volt, impozáns eredményekkel.
- Már 10 éve gyakorolunk különböző állatfajokon, de ez lenne az első ilyen műtét, amelyet emberen végzünk. Reménykedünk a sikerben, bízunk magunkban. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy nem járunk sikerrel. Eddig még senki nem végzett ilyen műtétet.
A kék szemű orvos nyílt tekintettel nézett rájuk. Nem lenne jó eladó, gondolta Claes...”

az ajánlást készítette: Kollár Kitti