Hatala Csenge: Requiem

„[…] Magyarországon ez volt az első, rockkoncerten bekövetkezett haláleset, és pont a Karthago buliján esett meg. Akkor arra gondoltam, hogy a zenekar valahogy kivehetné a részét a történtek feldolgozásából, és eszembe jutott, hogy mi csak a saját eszközeinkkel reagálhatunk erre a szituációra. Így született meg az ötlet, hogy írok egy dalt a fiú emlékére. Másnap fogtam a gitárt, és húsz perc alatt megírtam a Requiemet. Csak így könnyedén. Valahogy adta magát.” - Szigeti Ferenc

„Volt egy fiú és volt egy lány” – mindenki ismeri a Karthago együttes Requiem című dalát, a zenekar összes koncertjén elhangzik. Ám kevesen vannak tisztában vele, hogy egy megtörtént haláleset inspirálta. 1981. február 13-án, a székesfehérvári Köfém csarnokban egy 16 éves fiú életét vesztette a zenekar koncertje után. Vajon mi okozta halálát? Milyen fiú volt Dezső? Mi történt vele azon a végzetes estén? Mit gondoltak az esetről a zenekar tagjai? Hogy fogadta a közönség a dalt? Hatala Csenge nyomozási naplója többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az írónő minden követ megmozgatott, hogy rekonstruálja az eseményeket. Felkeresett könyvárat, kórházat és a rendőrségtől is segítséget kért. Megszólaltatta az elhunyt nővérét, egykori osztálytársait, régi barátait, dr. Zacher Gábor toxikológust, dr. Szegeczky Dezső nyugalmazott főorvost és természetesen a Karthago tagjait. A könyvből az eset közvetett körülményeiről is képet kaphatunk: a kábítószerezési szokásokról a szocializmusban, a „csövesekről” és a Karthago megalakulásáról.

„A nehézségek ellenére a Requiem befutott, és azóta is ezrek harsogják túl a hangszereket a koncerten öngyújtót lobogtatva, hogy megemlékezzenek egy fiúról, aki többé már nem jön el, hogy válaszoljon az elefántok hívó szavára.”

az ajánlást készítette: Fábián Péter

A Karthago együttes Requiem című dala:

Interjú Hatala Csengével íróval és Szigeti Ferenc zenésszel: