Gwenda Bond: Gyanakvó elmék – Stranger Things 1.

A történet 1969 júliusában indul az Indiana állambeli Hawkinsban. Javában zajlik a vietnámi háború, ami az akkori fiatalok életének mindennapjait meghatározza.

Terry Ives, a fiatal egyetemista lány tanulmányai mellett egy kávézóban dolgozik, és fülig szerelmes a barátjába, Andrew-ba. A fiatal lány elhivatott, hogy valami nagy dolog részese legyen. Ezért amikor a szobatársa révén értesül egy titkos kormányzati laborról, önként jelentkezik tesztalanynak. A hawkinsi laboratóriumban Dr. Martin Brenner felügyelete alatt az egyes pszichológiai kísérletek során drogok és gépek segítségével az emberi elme befolyásolhatóságát vizsgálják.

Terry itt ismeri meg a többieket: Kent, a médiumot, Alice-t, a különc autószerelőt és Gloria-t, a színesbőrű, képregényekért rajongó egyetemistát. Ők négyen nemcsak barátok, hanem szövetségesek is lesznek. Ugyanis a hawkinsi laborban zajló bizarr kísérletek során a négy barát megpróbál a végére járni, hogy pontosan mi is zajlik a laborban, és hogy valójában ki lehet Tizenegy, ha csak tíz mappa van Dr. Brenner irodájában. Mikor a helyzet tarthatatlanná válik, Terry elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni barátnőjét, Alice-t, és a különleges képességekkel bíró, 8-as kislányt…

A könyv a Netflix sikersorozatának előzménytörténete, ami bemutatja, hogyan is kezdődött el minden, ami a Stranger Things sorozat cselekményéhez vezetett. A regény kapcsán felvetődnek bizonyos etikai és morális kérdések: mit tehet meg a tudomány a cél érdekében, mi történik, ha a rendszer befolyásolja az emberek életét és meddig mehetünk el egy ember manipulálásával…

„Apunak nem hazudunk – mondta halkan Kali. (…) ...remegő ajkához emelte az ujját, a titoktartás jeleként. Akkor Brenner nem tudja. - Mindig rájön.”

az ajánlást készítette: Takács Eszter