Fábián Janka: A könyvárus lány

„A hideg, esős időben Julcsi alig várta, hogy odaérjenek a könyvtárba, és végre bekuporodhasson egy sarokba az aktuális könyvével a kezében. A metsző szél ellen védekezve, a fejét lehajtva, a talpuk alatt tocsogó lehullott leveleket nézte, és csak akkor pillantott fel, mikor mindössze pár lépésre voltak az épülettől.”

Kiss Juli családjával az 1950-es években Magyarországon él. A Rákosi-rendszer mindennapjai megviselik a családot. Juli nagyon szeret olvasni, de nincs pénzük arra, hogy könyveket vegyenek, ezért szülei beíratják a könyvtárba. Juli valósággal falja a könyveket, a könyvtárban dolgozó Matild néni nem tud olyan gyorsan új könyveket adni Julcsi kezébe, amilyen gyorsan olvas.

Az 1956-os események következtében megváltozik a család élete. Matild néni és Juli sorsa örökre összefonódik…

A könyv írása előtt a szerző komoly kutatómunkát végzett, mely érződik a könyv olvasása során. A kutatás nemcsak az akkori magyarországi politikai helyzetre fókuszált, hanem a világpolitikára is. Juli életét Kennedy elnök meggyilkolásának napjáig követhetjük nyomon. A sorozat második kötete, a Julie Könyvkuckója pedig az 1991-es magyarországi eseményekig kalauzol bennünket.

„– Neked még lehet könyvesboltod kislányom – mondta végül Dénes. – Neked még bármid lehet… De tudod, mit? Holnap iskola után elviszlek a könyvtárba. Ahhoz nem kell pénz, hogy onnan kölcsönözzünk könyveket. Igaz vissza kell vinni, miután kiolvastad. Ott majd keresünk neked megfelelő olvasmányokat. Jó lesz?”

az ajánlást készítette: Farkas Petra