Bruce Dickinson: Mire való ez a gomb?

„Új filozófiám lényege az volt, hogy mindegy, miben merülsz el, mindaddig, amíg tiszteled az adott tevékenységet, és valamiféle harmóniára törekszel az univerzummal.”

Bruce Dickinson az Iron Maiden nevű brit heavy metal zenekar frontembere több mint 30 éve. Emellett dalszerző, hivatásos pilóta, motivációs előadó, rádiós műsorvezető, regény- és forgatókönyvíró, sőt egykor nemzetközi szinten elismert vívó is volt. Könyvében életéről mesél, olvasmányos, szórakoztató módon és természetesen sok humorral.

A műből megtudhatjuk, hogyan nevelték fel nagyszülei, hogyan teltek középiskolás évei, majd első zenekarairól is képet kaphatunk. Dickinson 1981-ben lépett be az Iron Maidenbe, s egy szünetet követően (1993-1999), napjainkban is az együttes énekese (hazánkban legutóbb a 2018-as Volt Fesztiválon léptek fel).

A könyv legmeghatóbb fejezete Bruce 1994-es, szarajevói koncertjéről szól. A várost 1992. április 5. és 1996. február 29. között tartották ostrom alatt az ott élő szerbek és a Jugoszláv Néphadsereg katonái. Az 1 425 napig tartó ostrom körülbelül tizenkilencezer emberéletet követelt, köztük mintegy kétezer gyerekét. Ilyen körülmények között adott ott koncertet a zenész és társai, egy kis reményt nyújtva a helyi fiatalságnak. Az eseményről egy kiváló dokumentumfilm is készült Scream for me Sarajevo címmel, amelyben a koncert résztvevőinek és a zenészek visszaemlékezéseit hallgathatjuk meg archív felvételekkel kiegészítve.

A kötet utolsó részében Dickinson a rákkal való harcáról ír. 2014 decemberében a nyelvén és a nyakán is találtak egy-egy rosszindulatú daganatot. Szerencsére a kezelések sikeresnek bizonyultak, így 2015 májusában már rákmentesnek nyilvánították az énekest.

„Meggyógyultam. „Teljes klinikai reakció.” Szédültem a sokktól. Élni fogok, olvastam a zárójelentést. Volt egy rész a vége felé, amit nem értettem teljesen:

- Mi ez az anatómiai rendellenesség?

Amen elnevette magát.

- Azt jelenti, hogy maga régebben hal volt.

A világ lassan újra teljes dicsőségében pompázott.”

az ajánlást készítette: Fábián Péter

Kapcsolódó linkek: