Könyvtárosok ajánlják

Vajta Gábor: Idelent - Ausztrália egy bevándorolt szemszögéből

„Ausztrália nagyon messze van. Down under, odalent, legeslegalul. Távolabb már szinte semmi sincs, leszámítva Új-Zélandot, de azzal egy valamirevaló ausztrál nem foglalkozik.” Vajta Gábor hosszú évek óta az Ausztrália északkeleti részén lévő Cairnsban él. Idelent című könyvében szórakoztató, olvasmányos módon tárgyalja a kontinens „fel nem fedezésének történetét”, az alkohol történelemformáló erejét, az aboriginálok helyzetét, az emberekre leselkedő veszélyeket, valamint az ezek ellen történő védekezési lehetőségeket (kígyók, pókok, „özvegycsináló fa” (Widow maker eucalyptus), medúzák, cápák), s legfőképp az ausztrálokra jellemző „mateship” (haverság, barátság) fogalmát. Természetesen a személyes élmények sem maradhatnak el: megtudhatjuk, hogy milyen a korallzátonyon búvárkodni, motorcsónakázni és kajakozni, s...

Monica Hesse: A kék kabátos lány

„Amikor valami úgy ér véget, ahogy nem számítottál rá, ahogy elképzelni sem tudtad – akkor véget ér-e egyáltalán? Vagy újabb, jobb válaszokat kell keresni, hogy végre nyugodtan teljenek az éjszakák? Vagy talán ez a jele, hogy ideje megbékülni.”   1943 januárja, Amszterdam. A 17 éves Hanneke biciklivel rója az utcákat, és szemrebbenés nélkül hazudik a német katonáknak. Különleges képessége, hogy még ezekben a vészterhes időkben is szinte bármit megtalál a feketepiacon, így tudja eltartani a családját, és fenntartani a normális élet látszatát. Persze ez nem egyszerű, ha valaki egy csapásra minden fontosat elveszített: a fronton meghalt a szerelme, a legjobb barátnője pedig egy német katonához ment férjhez... Aztán egy napon kétségbeesett kéréssel fordulnak hozzá: segítsen megkeresni egy zsidó kislányt, Mirjamot, aki köddé...

Vidal Sassoon: Vidal - Az önéletrajz

„…én teljesen megdermedtem. Nem tudtam elhinni, hogy miután negyedórán át hallgattam anyám legjobbra sikerült tukmáló monológját, az életem ilyen drasztikusan megindul a lejtőn. Hát hölgyfodrászsegéd lesz belőlem. Mit mondok majd a haverjaimnak?”    Vidal Sassoon. Egy név, ami fogalommá vált nemcsak a fodrászok, hanem a 20. század második felének divatvilágában is. A „Wash and Go” és a bubifrizura megálmodójának 2010-ben írt önéletrajzában megelevenedik előttünk a '60-as évek Londonja, ahol egy East End-i kissrác nagyot mert álmodni… A II. világháború alatt, egy viszonylag nehéz, ám boldog gyerekkor után a már akkor is öntörvényű Vidal legszívesebben csodacsatár szeretett volna lenni, de szerencsére egy igen határozott édesanyja volt, aki grabancon ragadta és bevonszolta egy női fodrászatba, hol elsajátíthatta a...

Kent Haruf: Kései párbeszéd

„A meghittség hiányzik. A beszélgetés a sötétben.”   Addie, ​a hetvenes éveiben járó özvegyasszony rosszul alszik. Megkéri hát szintén özvegy szomszédját, Louist, töltse ezentúl az ő ágyában az éjszakákat: nem szexre vágyik, csak társaságra. „Hogy meleg legyen az ágy, és ne egyedül feküdjek benne. Hogy együtt feküdjünk le, és reggelig velem maradjon. Mert az éjszakák a legrosszabbak.” Louist meglepi a szokatlan ötlet, hiszen évtizedekig szomszédok voltak, de kevés kapcsolatot tartottak. A két magányos ember aztán egyre közelebb kerül egymáshoz. „Eldöntöttem, hogy mostantól nem érdekel, mit gondolnak az emberek. Épp elég soká érdekelt – amióta a világon vagyok. De már nem akarok így élni.” Kezdenek egyre jobban megnyílni egymásnak, az életük kevésbé szép emlékeit, történéseit is megosztják egymással és...

Egy meszely az fél icce: Szabó Magda ízei

„1 kiló zsíros szóda, 3 kiló zsiradék, 8 liter víz, ha nincs lúg. Főzni körülbelül 3 óra hosszat.” (Szappanfőzés)   Szabó Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, családi recepteket tartalmazó füzetecske. A bennük található ételek sokszínűsége és érdekessége már pusztán kultúrtörténeti szempontból is érdekessé teszi a kiadásukat, ám olyan emlékekről van szó, amelyek sok szálon kötődnek Szabó Magda életéhez és írói világához, és ahhoz a miliőhöz, amely a hétköznapokban körülvette őt. A két szakácskönyvet a hagyaték gondozója, Tasi Géza találta, majd ő is szerkesztette a könyvet. A gyűjtemények közös vonása, hogy az akkori irányvonalnak megfelelően a francia ételkészítésen alapul. A régebbi füzetbe az 1800-as évek végén kerültek be az első receptek. Az elsárgult lapokon...
első előző következő utolsó