Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1875. október 12-én nyílt meg a Keresztény Múzeum

A múzeum Simor János esztergomi hercegprímás gyűjteményén alapul.
A Keresztény Múzeum Simor János (1813-1891) esztergomi érsek, hercegprímás magángyűjteményén alapul. Alapítója azzal a szándékkal hozta létre, hogy a régebbi és újabb korok művészetét, mint a történelem tanúit ismertté tegye, és ezzel nevelje a látogatók esztétikai szemléletét.
Az érsek elsősorban hagyatékokból és külföldi utak során vásárolt, a főegyházmegye területéről pedig összegyűjtötte a használaton kívüli középkori oltártöredékeket. E tudatos gyűjtőmunka eredményeképp összeállított műtárgygyűjteményt a prímás 1875. október 12-én nyitotta meg a nagyközönség számára, amely így az ország harmadikként létrehozott, nyilvános múzeumává vált.
Simor János 1887-ben jogilag is biztosította az akkor már kimagaslóan gazdag és értékes gyűjtemény jövőjét azzal, hogy azt az Esztergomi Főkáptalan gondjaira bízta. Ez alkalommal adta gyűjteményének a Keresztény Múzeum nevet is.

 

Liezen Mayer Sándor:
Simor János hercegprímás arcképe (1886)
Liezen Mayer Sándor:
Simor János hercegprímás arcképe (1886)
Kolozsvári Tamás: Kálvária (1427) Kolozsvári Tamás: Kálvária (1427) M. S. mester: 
Krisztus az Olajfák hegyén (1506 k.) M. S. mester:
Krisztus az Olajfák hegyén (1506 k.)
Atyaisten éneklő és zenélő angyalokkal (1510-20) Atyaisten éneklő és zenélő angyalokkal (1510-20)

 

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi.
Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, mely szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A Keresztény Múzeum gyűjteménye sokoldalúságával is kitűnik.
A későközépkori művészet itt őrzött alkotásai mellett – köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki Úrkoporsó és MS Mester Passióképei – jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a rendkívül gazdag iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Kapcsolódó linkek