Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1940. március 16-án halt meg Selma Lagerlöf

Ő volt az első nő, aki 1909-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

Talán kevesen tudják, hogy Lagerlöf legismertebb műve, a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországban eredetileg egy rendelésre készült földrajztankönyv. Az írónő (és tanítónő) egy újfajta szemlélettel, egy mesés szövegkönyvvel szerette volna az általános iskolásoknak bemutatni Svédországot. Azonban a könyv rövid időn belül sokkal több lett: egy világszerte népszerű mesekönyvvé nőtte ki magát, és generációk nőttek fel a történeten: a könyvön és az az alapján készült rajzfilmeken egyaránt. A svéd 20 koronás bankjegy hátulján is Nils és a ludak láthatóak.

 

Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „magasrendű idealizmusa, élénk képzelete és szellemi érzékenysége elismeréséül”. Ő volt az első nő, aki ebben az elismerésben részesült; valamint az első svéd nemzetiségű díjazott.

 

Volt egyszer egy fiú. Olyan tizenkét éves forma, hosszú, sovány és szöszhajú. Sok hasznát nemigen látták, főképpen aludni és enni szeretett, no meg rossz fát tenni a tűzre. (…) Az anyjának meg az fájt mindenekfelett, hogy lelketlen és durva, bántja az állatokat, verekszik a gyerekekkel. „Bárcsak megtörné rosszaságát az Úristen, és megmásítaná a szívét – sóhajtott. – Anélkül csak szerencsétlenné tesz bennünket, és ő se lesz boldog!”

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása (részlet)

 

Egy szép tavaszi napon egy törpe kicsivé változtatja, s ő egy házilúd, Márton hátán repülve kalandokkal teli utazásba kezd. „A hosszú utazás végére a könyv kis hőse alaposan megváltozik: a vásott lurkóból érett kamasz lett. Nem csak kilométerekben tett meg nagy utat, hanem lélekben is. Eljutott „hazulról hazáig”.”

„Ez a viszonylag terjedelmes meseregény a hazaszeretet mítosza. De talán helyesebb, ha metaforaként a saga kifejezést használjuk, ahogy a legendás hősökről szóló korai középkor skandináv népi mondáit is nevezték. Ez a könyv a szülőföld megismerésére serkent, embertársaink megbecsülésére nevel, a történelem tiszteletére buzdít... Lehet, hogy ilyen tankönyvek kellenének minden iskolai tárgyból?”

(forrás: Gyermekirodalom. Helikon, 1999)

Kapcsolódó linkek