Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1728. október 27-én született James Cook

Elsőként Cook hajózta körül az Antarktiszt második expedíciója során.

A becsvágy nem csupán messzebb hajt annál, ameddig mások eljutottak, hanem egészen addig, ameddig az ember csak eljuthat.”

(James Cook)

piros= James Cook első útja
zöld = James Cook második útja
kék = James Cook harmadik útja piros= James Cook első útja
zöld = James Cook második útja
kék = James Cook harmadik útja
Talán nincs még egy felfedező, aki annyira átrajzolta volna a térképeket, mint James Cook kapitány. Már túl volt a negyvenen, és húszéves tengerészmúlt állt mögötte, amikor elindult első nagy felfedezőútjára és egyben a dicsőség felé...

Bebizonyította, hogy az északi sarkkörtől délre nincs semmiféle átjárat az Atlanti- és Csendes-óceán között, s nem létezik a hatalmas Terra Australis Incognita sem, amelyet a térképészek abban a hiedelemben tüntettek fel a földabroszokon, hogy az északihoz hasonlóan a déli féltekén is kiterjedt szárazföldnek kell lennie.”

(forrás: Burton: Nagy felfedezők utazásai. Officina Nova, 1998)

 

Mennyi szolgálatot tett ő a földrajznak? Első útján felfedte a Társaság-szigeteket, bebizonyította, hogy Új-Zéland két szigetből áll, átevezett azon a szoroson, amely őket egymástól elválasztja s megismerkedett partjaikkal; végül bejárta Új-Hollandia keleti partvidékét.

Második útja során a mesék világába száműzte a híres déli kontinensre vonatkozó hiedelmet, a szobatudósok álomképét; fölfedezte Új-Kaledóniát, Déli-Georgiát, a Sandwich-szigeteket, és oly messzire nyomult előre délnek, mint előtte senki még. Harmadik expedíciója alkalmával fölfedezte a Hawaii-archipelagust, bejárta Amerika nyugati partjait a 43. foktól kezdve, azaz 3500 mérföld hosszában; átlépte a Bering-szorost; bátran beevezett az Északi-Jeges-tengerbe, a tengerészek rémhelyére, s abban addig nyomult előre, amíg csak az áthághatatan jégkorlát útját nem állotta.”

(forrás: Jules Verne: A Föld felfedezése III. köt. Unikornis, 2003)

Kapcsolódó linkek