Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2011. október 12-én halt meg Herskó János

Párbeszéd (1963) című film jelenteinek egy részét Sztálinvárosban és Dunaújvárosban forgatták.

Herskó János kezdetben Gertler Viktor Kossuth-díjas filmrendező iskolájában tanult, majd 1949-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezután ösztöndíjjal Moszkvában tanult, a Filmművészeti Főiskolán. Egy ideig a Hunnia Filmstúdió vezetője volt, majd 1970-ben emigrált, családjával Svédországban telepedett le. Kétszer jutalmazták Balázs Béla-díjjal (1961-ben és 1964-ben), 2006-ban pedig megkapta a Kossuth-díjat. Filmjei közül emlékezetes az 1960-as Két emelet boldogság – egy frissen átadott házban lakók mindennapjairól –, Kaló Flóriánnal, Krencsey Marianne-nal és Domján Edittel a főszerepben.

A Párbeszéd (1963) című film jelenteinek egy részét  Sztálinvárosban és Dunaújvárosban forgatták. Főszereplők: Sinkovits Imre, Semjén Anita és Sztankay István. A Szevasz, Vera (1967) a hatvanas évekbeli magyar építőtáborok világát idézi: a főbb szerepekben Neményi Mária, Horváth Teri, Bálint Tamás és Mensáros László látható.

"A leghosszabb készülődés alighanem a Párbeszédet előzi meg. Bátran tekinthetjük e mozit Herskó főművének. 1964 után a hírek szerint többször újravágta, és állandóan tökéletesítette. Ebbe a filmjébe summázta minden hitvallását, múltját és jelenét, konfliktusait és kiállásait, meghasonlását és kompromisszumait.

Egy holokauszt-túlélő fiatal polgárlány és egy munkásosztályból származó mozgalmár hányattatott szerelmi kapcsolatán, személyiségének változásain keresztül ismerjük meg az elmúlt két évtized történelmének mozzanatait. Átérezzük, hogyan válik egy olyan lány, akinek mindenkijét elpusztították, szinte önkéntelenül is a rendszer hívévé, amiben kapaszkodót, hitet, lendületet, otthont talál, s hogyan lesz ezzel éles kontrasztban a származása szerint előnyös pozícióban levő férj egyre cinikusabb, felszínesebb, kiábrándultabb. A lány követi a hitét, és mindig amellett áll ki, amit helyesnek tart, míg férjét, akit nyomaszt a sivár múlt, egyre inkább a túlélési ösztön hajtja. "

forrás: Herskó János (filmvilag.blog.hu)

Kapcsolódó linkek