Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1931. október 18-án halt meg Thomas Alva Edison

1093 szabadalom, szénszálas izzó, hengeres fonográf, távíró stb.

Thomas Alva Edison az Egyesült Államok Ohio államának Milan városában született hetedik, legkisebb gyermekként. Mint családjában sokan, ő is kiskorától hallászavarokkal küszködött. Iskolába rendszertelenül járt: untatta a magolás, és nem mindig hallotta, amit a tanár mondott. Később autodidakta módon képezte magát. Kitanulta a távírászatot, és hamarosan feltalálta a duplex telegráfot, amely az üzeneteket egyszerre két irányban volt képes továbbítani. A sikeren felbuzdulva teljes energiáját a kutatásnak szentelte. Napi húsz órát dolgozott, csak néha szundikált.

1876-ban a New York melletti Menlo Parkban alapította meg két munkatársával híres laboratóriumát. Itt születtek nagy találmányai, az 1877-es szénpormikrofon, amely a telefon hangját tette érthetővé, vagy az egy évvel későbbi hengeres fonográf. 1878-ban kezdett el a szénszálas villamos izzólámpával foglalkozni, amelynek előállításával már sokan próbálkoztak, hiába.

 

Kezdetben platinaszállal kísérletezett - csak az alapanyag 50 ezer dollárjába került évente -, mígnem rájött, hogy alkalmasabb a szén. Végül 1879 karácsony este kigyúltak a lámpák a laboratórium körüli parkban. Edison hamarosan megépítette a világ első villamos erőművét is.

Ezernél is több találmánya mellett csak egyetlen valóban tudományos felfedezés fűződik a nevéhez: a véletlenül tapasztalt "Edison-jelenség", azaz a termikus emisszió. Az effektusnak csak évtizedekkel később, a rádiók és televíziók korában, az elektroncsövek megalkotásában lett különös jelentősége. 

Edison nem volt rendszeres, elemző elme, munkamódszere szerint inkább mindent elolvasott, és minden részproblémára gyakorlati megoldást próbált találni. Rendkívül kitartó volt: amikor egyszer nyolcezer kísérlet után sem működött az akkumulátor, amivel dolgoztak, csak azt mondta: legalább van nyolcezer dolgunk, amiről tudjuk, hogy nem működik. Híres mondása szerint "a lángelme egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék veríték". 

forrás: 'Mindenütt fraktálok vannak' (index.hu)

Kapcsolódó linkek