Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1953. szeptember 17-én választottak szét először sikeresen sziámi ikreket

Carolyn és Catherine Mount túlélte a műtétet.

Carolyn és Catherine Mount szétválasztása a modern idők első, sikeres szétválasztó operációja volt. Az összenőtt ikrek, akik közös szerveken osztoznak, igen ritkák.

Chang és Eng Bunker Chang és Eng Bunker A világon átlagosan minden hetvenezredik terhességre jut egy ilyen eset. Megközelítőleg 40-60%-uk halva születik, közel 35%-uk pedig csak egy napig él. Valamilyen okból úgy tűnik, hogy a lányok több eséllyel indulnak: az összenőtt ikrek kb. 70 %-a lány.

Az egyik legkorábbi dokumentált eset egy lány ikerpár, Mary és Eliza Chulkhurst, akik 1100-ban születtek Angliában, és a csípőjüknél voltak összenőve (34 évet éltek így).

A sziámi elnevezést azonban az 1811-ben, Sziámban (ma már Thaiföld) született fiú ikerpár, Chang és Eng Bunker után kapták. Oldalukon voltak összenőve, közös májon osztoztak – az orvosok kockázatosnak találták a műtétet, így egész életüket együtt élték le.

Felnőttkorukban egy testvérpárt vettek feleségül, cirkuszi mutatványosként világhírre tettek szert. Több mint 20 gyermeket nemzettek, és 63 éves korukban, Észak-Karolinában hunytak el. Darin Strauss írt regényt életükről Chang és Eng – Az igazi sziámi ikrek története címmel. A mű a könyvtárunkban is megtalálható.

Angolszász nyelvterületen a „sziámi” megnevezést már nem használják: egyrészt, mert Sziám azóta thaiföldi nemzetként függetlenedett, másrészt, mert nem minden sziámi ikerpár sziámi születésű. Náluk inkább az összenőtt ikrek (conjoined twins) kifejezést alkalmazzák

A sikeres szétválasztás még mindig kihívást jelent a modern orvostudomány számára. Az egyik legismertebb hazai szétválasztó műtétet 1998 szeptemberében hajtották végre Szegeden. Az akkor alig három hónapos erdélyi lány ikerpár, Izabella és Melinda a mellkasuknál és a hasuknál nőttek össze.

Kapcsolódó linkek