Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1851. szeptember 14-én halt meg James Fenimore Cooper

Vadölő, Az utolsó mohikán, Nyomkereső, Bőrharisnya, A préri

Az egész angol nyelvű amerikai irodalmat elsősorban ő emeli az európai irodalom mellé. Néhány regénye - a „Vadölő", a „Bőnharisnya" vagy éppen „Az utolsó mohikán" - másfél századdal halála után is minden tájon népszerű olvasmány. Abban pedig versenytárs nélküli úttörő, hogy először ábrázol megértéssel, rokonszenvvel színes embereket. A Cooper család a legelőkelőbb angol őstelepülők közé tartozott. Óriásbirtokok urai voltak.

Róluk kapta nevét Cooperstown városa, uradalmuk egykori középpontja, ahol kezdetben erődített családi otthonuk volt.  A hat évtizedre terjedő életnek éppen a közepén, 31 éves korában jelent meg első regénye. A további 30 év szakadatlan alkotómunkával telt. Derűsen, vonzó könnyedséggel dolgozott. Az anyagot, a sokféle ismeretet és a sokféle ember megismerését az előbbi harminc évben gyűjtötte össze, lelkes olvasással, lelkes világjárással, nemegyszer politikai súlyú vitatkozásokkal.

Anyagi gondjai sohase voltak, igazi gazdag otthonból lépett a világba, majd első regényei után hamarosan a legkeresettebb, tehát e legtöbbet kereső írók közé tartozott. Irodalmi divatok jönnek-mennek. Sikeres írók elavulhatnak. Cooper olykor politikai iránymutató, olykor serdülő fiúk letehetetlen olvasmánya, pontatlan jelző volna azt mondani rá, hogy „modern", de a gyakorlat bizonyítja, hogy nem avul.

forrás: literatura.hu

 

Ma a könyvtárak polcain indián regényeivel szerepel, melyeket rövidített változatban az ifjúsági irodalom részének tartunk, de eredetileg felnőtteknek szánta őket. E könyvek színtere a vadon, hősei az indiánok, akiket Cooper kortársai még vad ördögöknek látnak, az író viszont rokonszenvező tárgyilagossággal ábrázolja világukat. Ezekben a történetekben a rézbőrűek bátrak, igazságosak, nemes lelkületűek, s mivel saját kipusztulásuk ellen küzdenek, harcuk igazságos.

Az indiánregényekben hazája ősi és hősi történetét örökítette meg, emiatt nevezik Coopert "Amerika Homéroszának": olvasója ismereteket szerez az ősvadon meghódításáról, az őslakosság felmorzsolásáról, az angol-francia gyarmatosítók háborúiról, egy új embertípus, a telepesek megjelenéséről. Lebilincselően izgalmas műfajt talált ki, és egy ismeretlen világot emelt be az irodalomba. A Bőrharisnya-ciklust (nevét az elsőként írt részről kapta) ma Nagy indiánkönyvként emlegetjük, tagjai: a Vadölő (1841), Az utolsó mohikán (1826), a Nyomkereső (1840), a Bőrharisnya (1823) és A préri (1827).

forrás: verslista.hu

Kapcsolódó linkek