Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1916. szeptember 13-án született Roald Dahl

Meghökkentő mesék, Szuperpempő, Karcsi és a csokoládégyár, Jámbor örömök, Matilda

Roald Dahl a Meghökkentő mesék írójaként vált közismertté, de Nagy-Britaniában és világszerte gyermekkönyveivel lett igazán népszerű. Ezek a könyvek azonban nem csak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is jó szórakozást nyújtanak. Lebilincselő történeteit mesterien szövi át humorral, bájjal és bölcsességgel.

 

Roald Dahl  Wales-ben született norvég szülők gyermekeként. Tanulmányait Angliában végezte, majd a Shell olajcég afrikai érdekeltségeinél dolgozott. Afrikában megtanulta a szuahéli nyelvet, mivel a bennszülöttek nem beszéltek idegen nyelven.

A II. világháborút vadászpilótaként élte át a Brit Királyi Légierőnél. Számos bevetésben vett részt, sokszor került veszélyes helyzetbe. Az egyik balesetben elszenvedett súlyos fejsérülés után leszerelték és  Washingtonba került, légiattasé-helyettesnek. Ott publikálta élete első írását a harci kalandjairól.

 Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda , a Szofi és a Habó című meseregények, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, játékfilm, illetve rajzfilm is készült.

Roald Dahl 74 évesen hunyt el otthonában. Unokája szerint egyfajta "viking temetésben" részesült: vele temették snooker cipőit, pár üveg jó burgundi bort, csokoládékat, HB-s ceruzákat.

Kapcsolódó linkek