Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1903. február 13-án született Georges Simenon

„Hogyan is lehet valaki optimista, amikor ehhez a világhoz kötik a gyökerei?”
„Minden Simenon-történet egy kudarc története… De amikor az ember a végére ér egy regényének, ha rosszul végződik is, márpedig általában rosszul végződik, akkor is energiát merít belőle.”
Federico Fellini

Maigret felügyelő szerepében...

Bruno Cremer Bruno Cremer Rupert Davies Rupert Davies Michael Gambon Michael Gambon Jean Gabin Jean Gabin
 

"Georges Simenon mindmáig a legsikeresebb belga prózaíró. Saját nevén 193 regénye látott napvilágot, különböző írói álneveken további 106, és akkor még nem is említettük a hasonló nagyságrendekben mérhető novelláit. A világirodalom egyik legtermékenyebb s főleg leggyorsabban alkotó írója volt, de olyan színvonalat tudott tartani, amely még az igényesebb olvasóknak is imponál.
Noha alig több mint másfél évtizedet élt Franciaországban, Balzac Emberi színjátéka és Zola Rougon-Macquart ciklusa után a 20. században ő vállalkozott Franciaország „kulturális antropológiai” megragadására. Éppen újabb könyvét írta, amikor kiesett a kezéből a toll.
A Maigret-regényekből becslések szerint 700 millió példány kelt el szerte a világon és a felügyelő eseteit több rendező is megfilmesítette.  Szerencsecsillaga egyszer sem hagyta el, a könyvipar még életében dúsgazdaggá és világhírűvé tette. Könyveit több mint 50 nyelvre lefordították."

forrás: e-kultura.hu

Kapcsolódó linkek