Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1912. augusztus 1-jén született Borovszky Ambrus

„A vasművet az enyémnek is érzem. Ott voltam a születésénél."

Borovszky Ambrus négygyermekes iparoscsaládba született Érden, 1912-ben. A pontos születési dátum nem egyértelmű: személyi igazolványában augusztus 1-je szerepelt, Miskolczi Miklós kutatásai szerint a július 30-a helyes dátum. A korszülött kisgyermeket még aznap meg is keresztelték, "nehogy az eredeti bűnben haljak meg"

"Az, hogy a vasmű meghatározó lett a magyar gazdaság életében, szerénytelenség nélkül, az én érdemem is” — nyilatkozta nyugdíjas éveiben. "

Borovszky Ambrus az öntőmesteri szakmát a Lipták-gyárban, később a Ganz hajógyárban tanulta. A munkásmozgalomba 1931-ben kapcsolódott be, ettől kezdve tagja a Vasas Szakszervezetnek. Öntőmesterként dolgozott 1948-ig, amikortól a Nehézipari Központ egyik főosztályának, majd a Kohászati Központ vezetésével bízták meg.

1949-ig a Nehézipari Beruházási Vállalat igazgatóhelyettese, 1950 tavaszától a vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberétől a Sztálin Vasmű igazgatója.

Ezekben az években végezte el a Gazdasági és Műszaki Akadémiát. 1962 és 1964 között a Kohó- és gépipari Minisztérium miniszterhelyettese, majd visszatérte után nyugdíjazásáig, 1975-ig vezérigazgatóként irányította a vállalatot.

Vezetése alatt adták át a gépgyár első üzemeit, 1954-től meg- kezdődött a nyersvas- és acélgyártás. 1960-ban kezdte meg a termelést a meleghengermű, 1965-ben üzembe helyezték a hideghengerművet, 1973–74-ben a folyamatos acélöntőművet, a FAM-ot.

A lemezfeldolgozás eredményeként a vasmű gyártmány-skálája bővült hidegen alakított idomacélokkal, spirálisan hegesztett csövekkel, könnyűacél-szerkezetekkel, valamint acéllemez radiátorokkal. Irányításával a vállalati termelés és gazdálkodás az 1960-as évek végén, a 70-es évek első felében kimagasló eredményeket ért el. A termelési vertikum minden részterületén jelentős műszaki fejlesztés történt.”

forrás:Dunaferr hetilap 2010. június 18. (LIX. évfolyam 25. szám) 

Kapcsolódó linkek