Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1980. május 26-án indult a világűrbe az első magyar űrhajós

Farkas Bertalan nyolc napot töltött a világűrben.

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov Farkas Bertalan műszaki repülő főiskolát végzett itthon és a Szovjetunióban. 1972-től vadászrepülőgép pilótájaként dolgozott, majd 1978-ban önként jelentkezett űrhajósnak. Az Interkozmosz együttműködés keretében lehetővé vált, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe.

A magyar űrhajóst 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy főt választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban) végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt. Ketten (Elek László és Buczkó Imre) itthon maradtak, "vésztartalékként".

Farkas Bertalan a kiképzést Magyari Bélával együtt végezte a Szovjetunióban, és csak órákkal a kilövés előtt dőlt el, hogy melyikük utazik. Farkas párja Valerij Kubaszov.  Végül a tervezetthez képest egy évvel később, 1980 május 26-án, a Szojuz 36 fedélzetén indult a világűrbe Farkas Bertalan, az első és mindmáig egyetlen magyar űrhajós. Az expedíció célja a Szaljut-6 űrállomással való összekapcsolódás volt

Egyhetes programjukban több magyar kísérleti programot is végrehajtottak, az egyik legnevezetesebb az Interferon volt. Útjának más magyar vonatkozásai is voltak. A Dóza kísérletben a Pillével mérték az űrhajósokat érő sugárzást. A Balatonnal az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgálták. A magyar készítésű élelmiszerek nagyon ízlettek a vendéglátóknak.

Farkas Bertalan nyolc napot töltött a világűrben. (Az egyik napon ő mondta a kozmoszból a televízió Esti meséjét.)
Az úton a KFKI által kifejlesztett Pille nevű sugárzásmérővel dolgoztak, a Balaton nevű - szintén magyar fejlesztésű - műszerrel pedig az űrhajósok szellemi munkavégző képességének változását vizsgálták.

(forrás: planetologia.elte.hu )