Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1998. március 15-én halt meg dr. Benjamin Spock

„Senki sem érthet jobban a gyerekedhez, mint te magad."

Benjamin McLane Spock amerikai gyermekorvos és szakíró volt, akinek 1946-ban publikált Csecsemő- és gyermekgondozás című könyve minden idők egyik legnagyobb könyvsikere.

A Spock által kifejtett nevelési elvek a könyv megjelenése idején forradalminak számítottak, és manapság is a gyereknevelés alapvető eszköztárába tartoznak. A Csecsemő- és gyermekgondozás című könyvéből 1998-ig világszerte 50 millió példány kelt el, és 39 nyelvre fordították le. A világon számos anyának nyújtottak nagy segítséget a gyermeknevelésben. A könyv magyar nyelven is több kiadásban megjelent.

Dr. Spock emellett olimpiai bajnok evezős volt, az 1924-es játékokon az amerikai nyolcas csapat tagjaként szerzett aranyérmet.

forrás: wikipedia.hu

dr. Spock gondolatai ma már annyira evidenciának számítanak, hogy nehéz elképzelni, mekkora vihart keltettek annak idején. Spock doktor ugyanis arról biztosította a doktorok és szaktekintélyek által megfélemlített szülőket, hogy saját gyermekeikhez ők értenek a legjobban.

Azt tanácsolta, hogy a síró apróságot vegyék fel és nyugtassák meg, hangsúlyozta, hogy minden gyermek külön egyéniség, így nem vonatkozhat általános és merev szabály fejlődésükre, nem helyeselte a fegyelmezésen és verésen alapuló nevelést.

Legforradalmibb gondolata az volt, hogy a szülőség öröm, a nevelést élvezni, a gyermeket tisztelni és szeretni kell. A könyv persze emellett gyakorlati tanácsokat is tartalmazott, közérthető és közvetlen stílusban.

Spock részt vett a polgárjogi mozgalomban, s tiltakozásokat szervezett a vietnami háború ellen, amiért rövid időre rács mögé is került. 1972-ben indult az elnökválasztáson, de alig kapott szavazatot. Híveit gyakran hozta zavarba, mert nem lehetett eldönteni, konzervatív-e vagy liberális, esetleg mindennel szemben áll.

Kapcsolódó linkek