Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. március 18-án halt meg Bernard Malamud

"A mesterember egy nagy regény egy kis zsidóról." Sükösd Mihály

Bernard Malamud a második világháború után feltűnt új amerikai írónemzedék egyik legtehetségesebb - ha ugyan nem a legtehetségesebb - tagja. 1914-ben született, Brooklynban; szülei orosz emigránsok, akik a cári pogromok elöl menekültek az új „ígéret Földjére".

 


Malamud New Yorkban végezte iskoláit, majd a Columbia-egyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Viszonylag későn kezdett publikálni, de gyorsan kivívta az olvasók és a kritikusok elismerését. Csehov, James Joyce és Hemingway gyakorolták rá a legnagyobb hatást. Hősei zsidó kisemberek, akik a társadalom által köréjük vont gyűrűn kísérelnek meg áthatolni, s az önmaguk felszabadításáért vívott harcban legnagyobb ellenségükként önmagukkal állnak szemben.

1952-ben jelent meg első regénye (The Natural - Az őstehetség). Már az érett író kezére vall 1957-ben megjelent második regénye, A segéd (The Assistant) - a bűn- és bűnhődéstéma modern, amerikai újrafogalmazása. Mint Malamud valamennyi műve, ez is zsidó környezetben játszódik. Malamud „hősei" mind kisemberek -a nagyvárosi szegénynegyed kis szabócskái, cipészei, szatócsai. Igencsak keskeny réteg - de ez az ő világa, és ezt csontjáig-velejéig ismeri, életüket éli, levegőjüket szívja, és - mindenek felett - szenvedésüket szenvedi. Mert Malamud első, és talán egyetlen témája - a szenvedés. És ennek a témának variációi: hogy az ember mit képes elviselni.

Kapcsolódó linkek