Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1911. július 9-én született John Archibald Wheeler

Az amerikai fizikus találta ki a FEKETE LYUK ÉS A FÉREGLYUK kifejezéseket

John Archibald Wheeler kezdetben Koppenhágában majd Amerikában Niels Bohrral dolgozott együtt. Kidolgozták a maghasadás elméletét a protonokból és neutronokból álló atommag ún. cseppmodelljének segítségével. Két évvel később csatlakozott az atombomba előállítását célzó Manhattan-tervhez. 1938 és 1976 között a Princeton Egyetem professzora volt.

1952-ben, amikor kurzust indíthatott az Einstein-féle gravitációs elméletről, az még egyáltalán nem tartozott a kedvelt kutatási területek közé. Nem kis szerepe volt abban, hogy ez a helyzet a hatvanas évek közepére megváltozott, s kozmológusok új generációja kezdett el foglalkozni a gravitáció és az Univerzum szerkezetének kérdéseivel.

 

Féregjárat Féregjárat Albert Einstein, Hidekei Yukawa és Wheeler (1954) Albert Einstein, Hidekei Yukawa és Wheeler (1954) Fekete lyuk Fekete lyuk
 
Figyelmét leginkább az Einstein-féle elmélet egyik különös következménye keltette fel: egy kellően nagytömegű csillag magjának összeomlásakor olyan objektum jöhet létre, amely körül a téridő annyira meggörbül, hogy még a fény sem tud kiszökni belőle, a centrumban a sűrűség és a görbület pedig végtelen nagy lesz.
 
Wheeler eleinte elutasította ezt az elképzelést, de miután ezek az ún. szingularitások matematikailag kezelhetővé váltak, elfogadta "a csillag és a fizika számára irtózatos lehetőséget". A helyzet dramatizálására egy 1967-es New York-i konferencián a szingularitásra kitalálta a "fekete lyuk" (black hole) megjelölést, de tőle származik a "féreglyuk" (wormhole) elnevezés is.

Kapcsolódó linkek