Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1852. március 20-án jelent meg a Tamás bátya kunyhója című regény

Három hét alatt 20 ezer darab kelt el Beecher Stowe regényéből

"A regény keletkezésének történetét érdemes röviden felidéznünk: Harriet Beecher Stowe, presbiteriánus lelkész leánya és lelkész tanár felesége már tíz éve írogatott, amikor hozzákezdett a Tamás bátya kunyhója (Uncle Tom’s Cabin) írásához. Elhatározásához hozzájárult az 1850-ben hozott törvény, miszerint a szökött rabszolgákat a nem rabszolgatartó északi államokban is szabad üldözni, sőt a menekülők segítőit megbüntetik. Műve folytatásokban jelent meg a washingtoni The National Era című, a rabszolgák felszabadításáért küzdő folyóiratban, 1851 nyara és 1852 tavasza között. A nagy érdeklődésre való tekintettel az utolsó rész közlésekor már a teljes regény is megjelent - John P. Jewettnél Bostonban, 1852. március 20-án. Az eladott példányok száma minden képzeletet felülmúlt. Három hét alatt 20 ezer, három hónap alatt 75 ezer, az első évben 305 ezer.

A rendkívüli hatásnak társadalmi és irodalmi okai csak erősítették egymást: az Egyesült Államokban évek óta váltakozó erősségű vita folyt a rabszolgaság ügyéről. Az említett 1850. évi törvény csak elmérgesítette a helyzetet. Beecher Stowe regénye közérthetővé, mindenki számára átérezhetővé tette a néger rabszolgák embertelen helyzetét. Már a kortársak biztosak voltak abban, hogy a regény eldöntő erővel kifejezte: a rabszolgaság erkölcsileg tarthatatlan, érvekkel indokolni nem lehet. A történelemkönyvek is elismerik - ez a szépirodalmi mű jelentősen alakította a történelmet. Természetesen sokan nem akarták elfogadni az igazságot (elsősorban Délen), vitatkoztak, ellenregényeket írtak. A vádakra Beecher Stowe a Key to Uncle Tom’s Cabin (1853) című terjedelmes könyvvel válaszolt. Ebben elsorolja, hogy a regény főbb szereplőit milyen közvetlen élmények hatására formálta meg, az események milyen valós történeteken alapulnak. Részletesen ismerteti a rabszolgákkal foglalkozó törvényeket, történeti visszapillantást nyújt a rabszolga-felszabadítók küzdelmeiről, bemutatja az amerikai egyházak ezzel kapcsolatos álláspontját.

A Tamás bátya kunyhója mint szépirodalmi mű nemcsak az olvasóknak tetszett, hanem a kritikusok elvárásainak is megfelelt: a jellemek széles skáláját hozta (a gyűlöletestől a szeretnivalóig), a sokféle alakot hétköznapi közelségben mutatta be, izgalmas epizódok tarkították, a nemes pátosz mellett ott a könnyed humor, a többféle helyszínen játszódó cselekmény az ország távoli vidékeit kapcsolta össze."

Dörgő Tibor: A Tamás bátya kunyhója fogadtatása Magyarországon  (forrás: Irodalomtörténeti Közlemények 1999/1-2)

Kapcsolódó linkek