Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1868. február 11-én halt meg Léon Foucault

Az általa mért fénysebesség 1%-on belül megegyezik a ma ismert értékkel.
A francia fizikus 1855-től a párizsi obszervatórium fizikusa volt. 1862-től a Mérésügyi Hivatal tagjaként is működött. Tagja volt a londoni Royal Society-nak, és megkapta a Copley-medált.

Optikával, mechanikával és elektromágnesességgel foglalkozott. 1851-ben meghatározta a fénysebességet vízben, és azt találta, hogy az kisebb, mint levegőben. E mérések a fény hullámelméletét támogatták, mert a korpuszkuláris elmélet alapján éppen az ellenkező eredmény volt várható. 1862-ben Foucault újabb mérést végzett, és a fény sebességét levegőben 298 000 ± 500 km/s-nak találta.

 

Jean Foucault Jean Foucault Foucault-inga a párizsi Musée des Arts et Métiers-ben Foucault-inga a párizsi Musée des Arts et Métiers-ben A Foucault-inga modellje A Foucault-inga modellje

 

Legismertebb eredménye a Foucault-féle ingakísérlet. Ennél a párizsi Pantheonban 67 m hosszú és 28 kg tömegű ingával mutatta ki a Föld tengely körüli forgását. 1852-ben feltalálta a technikában sokféle alkalmazásra kerülő giroszkópot. 1855-ben kimutatta, hogy az indukciós áramok (Foucault-féle áramok) a tömör fémben felmelegedést okoznak, és módot talált ennek csökkentésére. Fizeau-val együtt felfedezték a Fraunhofer-féle vonalakat az infravörös sugárzásban, és kimutatták a hősugarak diffrakcióját és interferenciáját.

Foucault elsőként vette észre a testeknél a sugárzó energia elnyelési képessége és kibocsátó képessége közötti egyenes arányt. Ugyancsak elsőként készített ívlámpákhoz automatikus szabályozószerkezetet.

Kapcsolódó linkek