Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1889. február 28-án született Vaclav Nyizsinszkij

"... csak fel kell ugrani és egy pillanatra meg kell állni a levegőben..."

Leon Bakszt: 
Nyizsinszkij az Egy faun délutánjéban Leon Bakszt:
Nyizsinszkij az Egy faun délutánjéban
Vaclav Fomics Nyizsinszkij a híres Gyagilev-együttesben debütált 1905-ben a Gatis és Galatea darabban. Már a balettiskolában is úgy beszéltek róla, mint kivételes képességű táncosról. „Ugráskészsége csodálatos volt! Nem húzta be a lábát ugrás közben és valósággal repült a levegőben.” - így emlékezett rá a magyar balettművész, Nádasi Ferenc.

Nyizsinszkij a táncolás mellett koreográfiákat is készített, ám a a próbákon csak megmutatni tudta, elmagyarázni nem az elképzeléseit. A levegőben maradáshoz való csodálatos képességét sem tudta másképp megmagyarázni csak így: Ez nagyon egyszerű, csak fel kell ugrani és egy pillanatra meg kell állni a levegőben.

1913-ban a Gyagilev-együttes amerikai körútján ismerkedett meg Nyizsinszkij és  egy fiatal magyar  táncosnővel, Pulszky Romolával, akit még abban az évben feleségül vett. Isadora Duncan hatására Nyizsinszkij táncában megjelent a profil mozgás, a szögletes éles, erősen stilizált mozdulatok.

közönség kezdetben erősen idegenkedett az új stílustól, melyet a művész az Egy faun délutánja című balettben mutatott be. Még ennél is szokatlanabb volt az a vadságig menő, barbár poliritmikus tánc, melyet Sztravinszkij Tavaszi áldozat című balettjében adott elő.

Nyizsinszkijt tragikusan fiatalon érte utol az elmebaj, amely kettétörte balettművészi karrierjét. Egy svájci szanatóriumba került, majd Pulszky Romola édesanyjához, Márkus Emíliához költöztek végül Angliába telepedett le a család, ahol 1950. április 11-én halt meg a legendás orosz táncművész.

(forrás: Vályi Rózsa: A táncművészet története Bp. 1969, Zeneműkiadó; Vályi Rózsi: Balettek könyve, Bp.1980, Gondolat Kiadó)

Kapcsolódó linkek