Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1942. február 23-án halt meg Stefan Zweig

"Eleven villamos erő feszíti a sorokat, belső rend, összetettség van bennük..." Térey Sándor

Stefan Zweig az 1920-as években írta meg legjobb novelláit is, amelyeknek érzékeny személyiségábrázolása a pszichoanalízis iránti érdeklődéséből fakadt. Az Ámok című elbeszélésben például a konvencionális előítéletek kényszere alatt önkívületig fokozódó szerelmi szenvedélyt ábrázolja.

Történelmi személyekről (Fouché, Marie Antoinette, Stuart Mária) szóló regényes életrajzai a két világháború között igen közkedveltek voltak. 1934-ben már Ausztriában is egyre erősebb lett a nácizmus és Zweig salzburgi otthonában is házkutatást tartottak, ezért az író Londonba távozott. Ott írta meg egyetlen, késői regényét Nyugtalan szív címmel.

 

1940-ben Angliából New Yorkon keresztül Brazíliába ment, ott született 1941-ben utolsó, talán legismertebb elbeszélése, az antifasiszta tárgyú Sakknovella, melyet sokan Stefan Zweig legkitűnőbb művének tartanak. Brazíliában írta meg önéletrajzi visszaemlékezését, A tegnap világa címmel, amely a személyes vonatkozásokat meghaladóan a korabeli osztrák társadalmi és kulturális élet sokoldalú rajzát is adja.

Az író minden Brazíliában megkapott elismerés és szeretet ellenére sem feledte Ausztriát, ahol időközben a nácik sárba tiporták a nevét, írásait betiltották és könyveit elégették. Amikor a rádiók és a lapok világszerte a náci csapatok diadalmas előrenyomulásáról adtak hírt, az öngyilkosság mellett döntött.

Tettére gondosan készült, a végzetes nap előtt már jó ideje mindig magával hordta a mérget tartalmazó üvegcsét. Miután megható sorokban elbúcsúzott mindazoktól, akik közel álltak hozzá, 1942. február 23-án második feleségével, Charlotte Altmann-nal együtt a brazíliai Petropolisban búcsút mondott az életnek.

Kapcsolódó linkek