Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1900. február 22-én született Luis Bunuel

„Szeretem az egyszerűséget és utálom a technikát”

Bunuel talán az összes filmművész közül a legtöbb vihart kavarta maga körül. Tökéletes őszinteségének köszönheti hírnevét. Semmibe vette a divatirányzat- okat és a konvenciókat, több mint fél évszázadon át küzdött a pályán, többnyire a filmipar korlátai közé szorítva. Mégsem volt rajta kívül filmes aki ennyire személyes lett volna alkotásaiban, aki ilyen bátran fejezte volna ki rögeszméit, az első filmjétől az utolsóig.

1929-ben mutatták be az Andalúziai kutya című filmet, melyet Luis Buñuel és Salvador Dalí közösen írt és forgatott. Az alkotást az első szürrealista filmként tartják számon.

 

Andalúziai kutya (1929) Andalúziai kutya (1929) Az öldöklő angyal (1962) Az öldöklő angyal (1962) A vágy titokzatos tárgya (1977) A vágy titokzatos tárgya (1977)

 

Az Andalúziai kutya című film születéséről: Buñuel Dalínál vendégeskedett, mikor egy napon az álmaikról beszélgettek: Buñuel egy borotváról álmodott, mely belevágott egy szemgolyóba, Dalí pedig arról, hogy hangyák másznak egy kézben. Dalí felvetette, hogy az álomképeket felhasználva készítsenek egy filmet. Buñuelt először meglepte az ötlet, de végül nekiláttak az ötlet megvalósításának.

A forgatókönyv nem egészen egy hét alatt készült el. Buñuel az önéletrajzában azt írja, hogy a forgatókönyv írása során egy szempontot tartottak szem előtt:„[...] egyetlen olyan ötletet, egyetlen olyan képet sem vehetünk be, melyet racionális, pszichológiai vagy kulturális alapon meg lehet magyarázni. Szabad teret kell engednünk az irracionálisnak. Csak olyan képet szabad elfogadnunk, amely minden magyarázható ok nélkül lenyűgöz bennünket.”

A filmet 1928. márciusában két hét alatt vették fel. A színészek nem tudták pontosan, hogy mit forgatnak, a jelenetekhez Buñuel metaforikus instrukciókat adott. Dali az utolsó napokban csatlakozott a stábhoz: segédkezett a forgatás során, valamint a film egyik jelenetében is szerepelt.

Luis Bunuel filmjei >>

Kapcsolódó linkek