Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. szeptember elsején találták meg a Titanic roncsait

Robert Ballard a Woods Hole Oceanographic Institution oceanográfusa találta meg 1985-ben.

1912. áprilisában a nagy-britanniai southamptoni kikötőből futott ki a 7, 5 millió dolláros költségvetéssel elkészült Titanic óceánjáró, amit a korabeli sajtó az elsüllyeszthetetlen hajó címmel ruházott fel.

A célállomás New York volt, azonban április 14-én éjszaka a hajó egy jégheggyel ütközött. A tragédia során a 2207 utasból 1496 életét vesztette.

A tragédia után 73 évvel, 1985. szeptember 1-én a Jean-Louis Michel és Robert Ballard irányította kutatócsoport egy mini tengeralattjáró segítségével bukkant rá a Titanic roncsaira. A hajóból kiesett törmelék több száz méteres területen szétszóródott a tengerfenéken.

A hajó első és hátsó része egymástól közel 600 méterre feküdt. Az óceán mélyén a hajó roncsait három nagyobb darabban találták meg, melyek rengeteg értékes és kevésbé értékes tárgyat rejtettek. Mintegy 6500 olyan tárgyat katalogizáltak, ami a Titanicról származott. A Titanic roncsai közül kimentett tárgyakkal többek között a greenwich-i hajómúzeumban találkozhatunk.

A Titanic elsüllyedésének egyik legnagyobb érdekessége abból ered, hogy amikor 1912-ben elindult végzetes útjára, az akkori legmodernebb technológiát képviselte, és 73 évvel később is a legjobb technológiára (hanglokátorra, műholdas követésre és mélymerülésre) volt szükség nyugvóhelye megtalálásához.

Robert Ballard először titokban tartotta a felfedezést, és GPS segítségével kereste meg ismét a roncsot, amikor a következő évben visszatért a helyszínre. Azt remélte, hogy ezzel meg tudja akadályozni a kincsvadászok fosztogatását, akik például RMS Titanic feliratú kávésbögréket kerestek volna. Ezen a második expedíción tengeralattjáróval többször is lement a hajóroncshoz. Az utolsó merülés alkalmával lent hagyott egy emléklapot az 1500 áldozat tiszteletére, és arra kérte rajta az őt követő felderítőket, hogy ne bolygassák meg az áldozatok nyughelyét.

A felfedezők végül közzéteték a Titanic roncsinak koordinátáit: A hajó hátsó része: északi szélesség 41°43'35”, nyugati hosszúság 49°56'54”. A kazánház: északi szélesség 41°43'32”, nyugati hosszúság 49°56'49”. A hajó első része: északi szélesség 41°43'57”, nyugati hosszúság 49°56'49”.

Kapcsolódó linkek