Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. augusztus 2-án halt meg Alexander Graham Bell

Halálának napján az USA-ban egy percre minden telefon elnémult

Bár manapság főként a telefon feltalálójaként ismert, sok más tudományos eredmény és nem kevesebb mint 30 találmány fűződik a nevéhez.

Alexander Graham Bell tudós családban nevelkedett, nagyapja és apja is a beszéd tudományos vizsgálatával foglalkozott. 1873-ban a Bostoni Egyetemen kinevezték a beszédfiziológia professzorává. Bellnek nem volt kézügyessége, pedig a munkájához szüksége lett volna rá. Szerencséjére megismerkedett Thomas A. Watsonnal, egy helyi műszerésszel és mintakészítővel. Együttesen fejlesztették ki a "többszörös távírót": ez a készülék egyazon vonalon egyszerre több üzenetet is tudott továbbítani.

1876. március 10-én - a hagyomány szerint - Bell véletlenül kilöttyintett egy kis akkumulátorsavat és felkiáltott: "Mr Watson, come here! I want to see you." A készülék közvetítette szavait a szomszéd szobába. Ez volt az első, telefonban elhangzott mondat. Alexander Graham Bell 1892. október 12-én megnyitja az Egyesült Államok két nagyvárosa, Chicago (Illinois állam) és New York közötti első távbeszélővonalat. Az újdonság már a szabadalom benyújtása idején óriási szenzációt keltett.

 

 

1878-ban írta Bell ezeket a látnoki szavakat: "Elképzelhető, hogy a föld alatt vagy fönn a magasban telefonkábeleket vezetnek, ezek az elágazó drótok összekötik a magánlakásokat, a nyaralókat, az üzleteket, a gyárakat stb., majd egy fővezetéken át egy központi hivatalhoz kapcsolódnak. Ott pedig a vezetékeket szükség szerint össze lehet majd kapcsolni egymással, s így a város bármely két pontja között közvetlen kapcsolat létesülhet."

Bell kidolgozta a gramofon nevű hangrögzítő készüléket, ez egy írótűvel viaszhengerre vagy -lemezre rögzítette a hangot. Ennek a továbbfejlesztéséből alakult ki később a Thomas A. Edison-féle fonográf. Bell elkötelezte magát a tudomány és a technológia iránt. 1898-ban a National Geographic Society elnökségét vette át és a száraz folyóiratot gyönyörű fotókkal és érdekes írásokkal bővítette, így lett a National Geographic a világ legismertebb magazinjainak egyike. Ezenkívül ő egyik alapítója Science magazinnak is. Halálának napján az USA-ban minden telefonszolgáltatás egy percre megállt az ő tiszteletére. 

Kapcsolódó linkek