Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1955. május 25-e a Kancsendzönga meghódításának napja

A harmadik legmagasabb hegycsúcs a világon: 8586 méter

A hegy nevének jelentése: „a hó öt kincse”. A hegy ugyanis ténylegesen 5 csúcsból áll, melyből négy a 8450 m tengerszint feletti magasságot is meghaladja.

A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. Az öt csúcs közül három (fő, központi és déli) India, Szikkim szövetségi tartomány északi részén, valamint a nepáli Taplejung körzet határán áll, míg a másik kettő teljes egészében Nepálban, a Taplejung körzet északkeleti részében található. Nepál ad otthont a WWF támogatásával működő KCAP programnak (Kancsendzönga Természetvédelmi Területi Program).

Egészen 1852-ig  a Kancsendzönga volt a világ legmagasabb hegye, de a William Lambton által megkezdett, s George Everest által folytatott nagy háromszögelési felmérést követően visszacsúszott a harmadik helyre ,ekkor lett a Mount Everest (8850 m), illetve a K2 (8611 m) az első két helyezett.

A Kancsendzönga első meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól.

A legtöbb sikeres csúcshódító (hegymászó) azóta is követi ezt a hagyományt. A Kancsendzönga indiai oldalán tilos a mászás, de alkalmanként engedélyezik. India felől nehéz megközelíteni a Kancsendzönga régiót, így nincs tömegturizmus ezen a területen, s emiatt a természet megtartotta érintetlen szépségét.

Kapcsolódó linkek