Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1844. május 21-én született Henri Rousseau

Félix Valloton festő: a Surprise! a festészet "alfája és omegája"

Henri Rousseau francia naiv festő 1844 május 21-én született. Először egy ügyvédnek dolgozott majd beállt a hadsereg. 1868-ban leszerelt és apja halála után Párizsba költözött, ahol fináncként dolgozott (innen a "vámos Rousseau" becenév).1869-ben vette feleségül Clémence Boitard-t, akitől hét gyermeke született (bár közülük csak egy érte meg a felnőtt kort.) A francia–porosz háború után engedélyt szerzett a Louvre-ba, festmények lemásolására.

 

Suprise Suprise Álom Álom A múzsa ihleti költőjét A múzsa ihleti költőjét

Művészi pályája későn indult: az 1885. évi "Salon officiel"-en még nem figyeltek fel rá. 1886-ban viszont kiállított a Salon des Indépendants-on, ahol nem volt előválogató zsüri. Hírneve növekedett, mivel minden évben részt vett a Salon des Indépendants kiállításon. 1891-ben mutatta be első "dzsungelképét",Surpris! (Meglepő!) címen, amely egy tigrist ábrázolt. A dzsungel mint téma, a képek egzotikus környezetbe, buja vegetáció közé helyezése Rousseau-t 1891-től egészen haláláig foglalkoztatta.

.Félix Valloton festő annyira el volt ragadtatva a a Surprise! című képtől, hogy kijelentette, ez a festészet "alfája és omegája" (Alpha et d'Oméga de la peinture). 1888-ban, felesége halála után, anyagi helyzete nehézzé vált. Egy időben ő adott szállást Alfred Jarry írónak. 1899-ben ismét megházasodott, egy özvegyasszonyt, Joséphine Noury-t vette feleségül. Lassanként a művészvilág is befogadta. Közeli barátságot ápolt olyan nagy művészekkel, mint Robert Delaunay, Guillaume Apollinaire vagy később Pablo Picasso.

Kapcsolódó linkek